Видео - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон на конференцији „Србија – наша породица“: Дијаспора је демографски потенцијал Србије
03.04.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, рекао је на првој националној конференцији „Србија – наша породица“, да расејање има велики демографски потенцијал и да Управа ради на отварању школа српског језика јер је знање језика услов за повратак у матицу.

 

 

„Када би се мали део од неколико милиона Срба у свету вратио у Србију, она би доживела демографски процват. Та жеља људи да се врате види се из разговора с припадницима дијаспоре. Ево и зашто је то тако: економски јаз између Србије и развијених земаља све је мањи, а с друге стране Србија је сачувала традиционалне вредности, начин живота и безбедност”, рекао је Гујон и подвукао да је први пут за време короне примећен тренд већег повратка у земљу него одласка из ње.

 

Гујон је истакао да је отварање школа српског језика приоритет Управе и да је прошле године отворено 23 школе српског језика у свету, од Канарских острва до Малте, преко Португалије и Шпаније до Москве. 

 

„Ове године отворићемо 3 школе у САД: у Милвокију, Чикагу и Аризони, јер како ће се једна породица из Чикага, на пример, одлучити за повратак ако деца не говоре српски?“, упитао је Гујон.

 

 

Он је додао да у најсиромашнијим српским селима јужно од Ибра има најбројнијих породица, те да су оне заиста богате јер је уобичајено да у кућама има по троје, четворо и петоро деце.

 

„Верујем да су снага и борбеност косметских Срба присутни у сваком Србину, те да ће се демографска слика поправити уз наставак добре политике Владе Србије која може да рачуна на дијаспору“, закључио је Гујон.

 

На конференцији о породици, премијерка Ана Брнабић је навела да све што држава ради кроз повећање плата и пензија, отварање нових радних места и других улагања, нема смисла уколико се не учини нешто да се већи број деце рађа и тиме обезбеди да Србија опстане и буде јача.

 

Извор: ТАНЈУГ / Зоран Жестић

 

„Пронаталитетне мере које држава доноси као директну подршку рађању, попут субвенције за станове и давање новца за прво, друго, треће и четврто дете, су само бонус а најважније су активности државе на побољшању квалитета живота грађана, јер то допринети и већем рађању деце“, истакла је Брнабић.

 

Премијерка је подсетила је да је од 1. јануара родитељски додатак повећан за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета и указала да држава пружа подршку грађанима да се остваре као родитељи кроз вантелесну оплодњу.

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Kисић  навела је да је циљ конференције да се заједнички сагледа шта може да се учини како би се подржала и ојачала породица и рађало више деце.

 

Извор: ТАНЈУГ / Зоран Жестић

 

"Нема ништа вредније од рађања новог живота и нема већег задатка од родитељства. Све почиње и завршава се у породици. Наши лични и професионални успеси зависе од тога колико је јака и сигурна породица из које потичемо", рекла је Kисић и најавила је да ће у наредном периоду ресорно министарство формирати радну групу која ће пружати логистичку, стратешку и финансијску подршку за креирање локалних пронаталитетних мера.

 

Председник Народне скупштине Владимир Орлић навео је да се озбиљна државе препознаје и по томе што њени представници високо на листи приоритета стављају питање породице и додао да се из године у годину у овој области постижу све бољи резултати.

 

"Резултати које смо постигли претходних година показују и потврђују да можемо са поносом да кажемо да имамо државу. Можемо да будемо поносни што се из године у годину постижу бољи резултати", рекао је Орлић.

 

Извор: ТАНЈУГ / Зоран Жестић

 

 

 

 

 

 

 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj