Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Вучић и Хил отворили први лет "Ер Србије" за Чикаго
17.05.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   

Председник Републике Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, свечаним пресецањем врпце на аеродрому "Никола Тесла", званично су отворили први лет националне авио-компаније "Ер Србија" за Чикаго. 

 

"Ово је важан и велики дан за нас, овде има много новинара који нису ни рођени када је престао да постоји лет између Београда и Чикага пре 31. годину. Данас је "Ер Србија" једина компанија у региону којом можете да летите у два велика америчка града - Њујорк и Чикаго. Не постоји ни боља компанија, ни бољи град за везу са САД. Ако погледате време у које полеће авион, разумећете да он стиже у Чикаго у најбоље време", рекао је Вучић.

 

Фото: Танјуг

 

Он је захвалио америчким партнерима што су "Ер Србији" и у Њујорку и у Чикагу омогућилим најбоље могуће услове и што, како је рекао, наша компанија може да задовољи интерес свих људи из региона, да им обезбеди    сигурност, удобност и веома брз превоз. 

 

"Од Чикага до Београда лети се мање од 10 сати, а од Београда до Чикага нешто мање од 11 сати. То је невероватна уштеда у времену, када нема преседања, 8.000 километара пређете за тако кратко време", истакао је Вучић. 

 

Он је додао да је лет Чикаго-Београд попуњен све до 3. јуна, а да за лет Београд-Чикаго има још пуно места.

"Ми смо прве две и по године губили новац на линији Београд-Њујорк, док је то данас најпрофилтабилнија линија. Имали смо довољно снаге и стрпљења да издржимо све и данас је то буквално најуспешнија и најпрофитабилнија линија. Верујемо да ће то бити и са Чикагом и то за још мање времена. То је велика ствар за нас", констатовао је Вучић.

 

Он је истакао да је Србија са САД пре 10 године имала трговинску размену од 400 милиона, а данас 1,3 милијарде, упркос великој удаљености. 

 

Констатовао је да то јесу неки успеси, али да верује да трговинска размена са САД може и мора бити много већа.

 

Навео је да линија са Чикагом повезује Србе и Србе, нашу огромну дијаспору, наше дивне људе који живе у средишњем делу САД, али који ће да имају добру конекцију и према Канади, док не отворимо линију за Канаду, према Торонту, али и према западњом делу САД, Средњем западу, Калифорнији и свим другим америчким државама.

 

"Осим Срба и Срба, ово ће нас повезати са америчким народом. Научићемо више о САД, а верујем и они о нама. Велика ствар за Београд и Србију и не морамо да идемо на Франфурт, Минхен, Беч, Истанбул, ни у један од тих великих градова у које смо увек били загледани. Можемо да идемо из Београда. Огроман успеха за нас и "Ер Србију", честитам вам на томе", поручио је председник Србије. 

 

Он је похвалио начин на који су реконструисане аеродромске просторије и поручио да ће, када се аеродром заврши, нешто у јуну, а нешто до краја године, то бити убедљиво најлепши аеродром у региону.

 

Нагласио је да је "Ер Србија" у прва четири месеца ове године остварила је све рекорде. 
"Преко девет милиона евра профита, а на рачуну има 177 милиона евра у овом тренутку. Ми смо бољи данас него што је ЈАТ икада био у великој Југославији, иако је земља више него три пута мања. Само када се сетим колико је било сумње и неверице на почетку око "Ер Србије'", рекао је Вучић.

 

Фото:Танјуг

 

Амбасадор САД Кристофер Хил честитао је "Ер Србији" на отварању нове линије и истакао да му је велико је задовољство што је на аеродрому тако рано ујутро са председником Вучићем.

 

"Ер Србија" не само што постаје један од главних играча у тој индустрији, већ и ради оно што је мој посао, а то је да зближава два народа, САД и Србију, што је мени најважније. Није реч само о кошарци, имамо много начина на које су наше две земље спојене, а ова линија ће дати нови допринос томе", рекао је Хил.

 

 

Генарални директор "Ер Србије" Јиржи Марек рекао је да ће се летови између Београда и Чикага обављати два пута недељно, средом и суботом, а од 12. јуна путницима ће бити на располагању и лет понедељком.
"Наше путовање у САД почело је 2016. када смо покренули летове између Београда и Њујорка. Скоро седам година касније, до тог града летимо свакодневно. Летом до Чикага исписаћемо историју и отворити нашу нову прекоокеанску дестинацију", рекао је Марек. 

 

Додао је да покретању линије претходио низ активности, флота је оснажена новим Ербасом А330-200 за прекоокеанске летова, проширена кабинска посада и обезбеђене су све неопходне дозволе.

 

Церемонији су присуствовали министар финансија Синиша Мали, затим, министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, који је отпутовао првим летом за Чикаго, као и градоначелник Београда Александар Шапић.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj