Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Светосавски бал окупио српску дијаспору у Бечу
10.02.2023   
ДИЈАСПОРА   

24. Светосавски бал одржан је у престижном балском простору бечког Хофбурга, где је окупио преко 1500 гостију из различитих земаља. Светосавски бал у главном граду Аустрије је један од најпрестижнијих догађаја у дијаспори који организује удружење „Српски центар" из Беча.

 

Први Светосавски бал одржан је 10. фебруара 1846. године. На овај начин се кнез Милош  Обреновић трудио да агитује у Бечу за своје политичке интересе и окупља виђеније Србе. На њему је изведен Српски кадрил који је компоновао Јохан Штраус.

 

Светосавски бал настао је из традиције прославе Савиндана, што је кнез Милош успоставио 1823. године, прогласивши овај дан као школску славу. На балу који је одржан наредне године присуствовало је 3000 званица, међу којима је био и Вук Стефановић Караџић. 

 

Данас, 177 година касније, програм је отворен извођењем Светосавске химне и паљењем славске свеће. Церемонијално отварање су пратили звуци валцера. Уз звуке марша „1300 каплара" ушетали су прво чланови балског организационог одбора удружења Српски центар и уметнички директор Милорад Самарџија.

 

Бал је окупио велики број проминентних гостију, те је на овом балу почасна гошћа била и Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије Александра Вучића, као и председник Републике Српске Милорад Додик, епископ аустријско швајцарски Андреј Ћилерџић, амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, амбасадор при међународним организацијама у Бечу Жарко Обрадовић, Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић, посланик Народне партије Аустрије у аустријском парламенту Андреас Миних, председник Народне партије Аустрије у Бечу Карл Марер, председник Слободарске странке Аустрије у Бечу Доминик Неп, посланици у бечком покрајинском и општинском парламенту Социјалдемоократске странке Аустрије Курт Стирценбех и Петер Флорианшиц, посланик странке Зелени у Бечком парламенту Ханс Арсеновић, амбасадори Босне и Херцеговине и Републике Северне Македоније Кемал Козарић и Освит Росоклија, бројни војни аташеи и привредници.

 

"Представљамо најбоље из Србије. Овај догађај је заиста импресиван. Овде се окупљају Срби из целе Аустрије и Европе. Један од ретких догађаја где осећамо да смо сви уједињени и заједно представљамо српску културу и народ на најбољи начин. Добро је да на овом угледном месту покажемо најбоље из Србије. Част ми је што сам део тога и што смо као Управа подржали овај Светосавски бал", рекао је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

 

Епископ аустријско швајцарски Андреј је у свом обраћању поручио гостима да се осећају радосно и пријатно јер је Светосавски бал догађај на који су Срби као народ поносни.„Прослављамо Светог Саву нашег првог епископа и просветитеља и учитеља како приличи и доликује, најпре литургијски у нашим храмовима, на духовним академијама и школским установа, а затим ево у наставку свих свечаности приносимо Светом Сави похвале и кроз овај Светосавски бал за ову 2023. годину", поручио је владика Андреј и додао да је овај бал био увек показатељ и мерило културног домета Срба као грађана високе културе и науке.

 

Председник Милорад Додик навео је на Твитеру: "Светосавски бал у Бечу је лијепа традиционална манифестација наше дијаспоре, а ове године има и хуманитарни карактер подршке дјеци којој је потребна помоћ". 

 

Милан Видовић, председник удружења Српски центар је пожелео добродошлицу гостима, истакавши да се ради о дану у коме се пише историја, јер је тачно 177 година од Славенског бала у Бечу, када је први пут изведен Српски кадрил Јохана Штрауса Млађег. „А данас први пут заједно плешемо Српски кадрил тачно у поноћ у овој најпрестижнијој палати у Бечу", поручио је он и додао да и балет Народног позоришта из Београда обележава на Светосавском балу у Бечу 100 година постојања. Поред тога, једна од идеја организатора јесте да сваке године представе по један град из Србије, те је ове године кроз учешће културно-уметничких друштава, био представљен град Шабац.

 

На плесном подијуму свечане сале су се низале староградске и балске игре у извођењу „Клуба историјских игара" из Београда, културно уметничких друштава „Абрашевић" и „Чивија" из Шапца и играча ансамбла „Дом културе Прњавор". Наступио је и хор и оркестар Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички", „Данкине бројанице" и хора удружења „А:Култура" из Беча. У величанственој завршници овог програмског дела здружени ансамбли су извели и „Коло Кнеза Михајла", односно изворно - коло „Српкињу" и „Коло краљице Наталије".

 

Светосавски бал је пре свега манифестација хуманитарног карактера. Продат је дрес са потписом Новака Ђоковића, дрес са потписом аустријског репрезентативца српског порекла, Александра Драговића, као и уметничко дело сликара Дамјана Ковачевића и Марка Кусмука. Приходи од ове аукције, која је организована у сарадњи са галеријом „Сањај" из Београда биће усмерени у пројекат Фондације Новака Ђоковића за опремање вртића у Оџацима и на Косову и Метохији. 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj