Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Од данас почиње издавање параметара за електронску идентификацију
01.02.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   ДИЈАСПОРА   

Од данас, 1. фебруара 2023. године, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије почела су да издају параметре за електронску идентификацију.

 

 

Држављани Републике Србије на боравку у иностранству могу да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву у којем, на основу важећег идентификационог документа Републике Србије (пасоша или личне карте), могу да добију параметре и QR код за инсталирање и активацију мобилне апликације ConsentID. Параметри и QR код се издају без наплате.

 

Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно да се пријави на портал еУправе. Након креирања налога на порталу еУправе и активације апликације Consent ID, држављани Републике Србије постају еГрађани.  На тај начин, добијају могућност да, путем мобилног телефона или таблета, електронски измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига и добију га бесплатно у електронском облику, потпишу документ потписом у клауду, дају сагласност за издавање пасоша малолетном детету, као и да користе све друге услуге које пружа портал еУправе.

 

Параметре за електронску идентификацију могу да добију и страни држављани који имају стално настањење или привремени боравак у Републици Србији.

 

Више информација, као и листу дипломатско-конзуларних представништава, можете наћи на порталу еКонзулат.

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj