Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Српски језик се учи у 16 светских земаља, нове школе у Шпанији и Русији
05.01.2023   
ДИЈАСПОРА   ШКОЛЕ   

У 16 земаља око 8.000 деце рођене у дијаспори учи српски језик. Протеклих недеља отворене су школе у Русији и Шпанији.

 

 

"Чувајмо српски језик", поручују малишани који у центру Париза уче српски. Последњих дана њихови часови намењени су и припремама за Светог Саву.

 

"Деца са радошћу долазе на наше часове, воле да уче и српски језик и ћирилицу, да изучавају културно-историјску баштину, највреднија дела, и да се упознају са земљом свог порекла", каже Блаженка Тривунчић, координатор наставе у Француској.

 

Уз редован школски систем, на додатним часовима о родној земљи уче и деца у 10 градова широм Норвешке.

 

"Ове школске године петсто четрдесеторо деце широм Норвешке похађа допунску наставу на српском језику, а за реализацију наставе је ангажовано 10 наставника. Тренд повећања броја ученика у Норвешкој је видан из године у годину, тако да смо ове године отворили школске групе у три нова града", каже Биљана Букинац, координатор образовно-васпитног рада у Норвешкој.

 

Бесплатне школе српског су и у градовима на Малти, у Португалији, Јужноафричкој Републици, Финској. Све програме и уџбенике одобрило је Министарство просвете.

 

"Ми на нивоу Републике Србије издвајамо 209-210 милиона динара. С тим што је са новим правилником повећан и број група. Иако смо до 2018. имали 4.500 ученика који су похађали наставу, сада их имамо 7.800", каже др Славица Јашић из Министарства просвете.

 

"Имате хиљаду деце која уче српски у свету, то ће сутра бити хиљаду породица и деце која ће одрастати у дому где се говори српски. Где год да живе, живеће и тај српски језик, а ако српски језик живи у дијаспори, онда живе и српски идентитет, култура и народ", каже Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

У време санкција, криза и бомбардовања, српске школе у свету су масовно нестајале. Последњих година отварају се нове. Због великог интересовања деце, наредна школа српског језика очекује се да буде отворена у Аргентини.

 

Извор:РТС

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj