Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Видео обраћање директора Управе на конференцији "Таленти на окупу 5.0"
27.12.2022   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

ФОТО: ТАЊУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

ФОТО: ТАЊУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

 

У Палати Србија данас је одржана конференција "Таленти на окупу 5.0" на којој су представљени досадашњи резултати владе Србије у сарадњи са дијаспором. Конференцији је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић док се путем видео линка присутнима обратио директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон. 

 

Председница Владе Ана Брнабић казала је данас да је Србија постала земља која се истински, а не декларативно, залаже за повратак младих људи из дијаспоре у матицу. Брнабић је на конференцији "Таленти на окупу 5.0", чији је била домаћин, казала да су 2018. године почели са програмом "Тачка повратка", како би постојао форум на којем би се разговарало са људима из дијаспоре и како би се видело колико разматрају свој повратак.

 

Навела је да је Влада Србије имала потребу да им помогнемо у томе да се врате уколико желе, а ако не желе да имају контакт и комуникацију са Србијом.

 


„Много ствари смо заједно урадили од прве конференције 2018. године, као што је оснивање организације „Тачка повратка“ која и служи као основни контакт и која на најконкретнији начин помаже младима из дијаспоре који желе да се врате у Србију“, рекла је премијерка.

Брнабић је казала да се та помоћ односи на издавања личних докумената, до тражење посла, за оне који немају српско држављанство направљен је програм „Карта Сербица“ која им омогућава да могу да живе и раде у Србији као да имају држављанство.

 

ФОТО: ТАЊУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

 

Навела је да су за младе повратнике уведене пореске и царинске олакшице, а да су пројекту имали и велику подршку Инфостуда, који је омогућио посебну страницу за запошљавање младих из дијаспоре у Србији.

 

Премијерка је подсетила да је омогућена и електронска нотификација диплома, те да проблем постоји још са дипломама медицинског и правног факултета за која се траже решења.

 

Говорећи о дигитализацији у научном напретку Србије, Брнабић је рекла да је Србија једна од земаља у свету које су најбрже напредовала у развоју и да је то прилика да млади људи из дијаспоре имају изазове и овде, попут оних због којих остају у иностранству.

 

Додала је да је са Поштанском штедионицом направљен аранжман по коме повратници из расејању могу да добијају и стамбене кредите, те да би све то могли да буду разлози који ће их мотивисати на повратак.

 

Брнабић је истакла да је значајно да наши научници сарађују са српским научницима у свету што ће, како је казала, допринети још бржем и бољем развоју Србије.

 

Она је подсетила на отварање великог броја научних паркова и пројекат изградње БИО 4, у који ће, како је рекла, бити уложено 250 милиона евра од чега ће половину уложити Србија,а половину ЕУ, истичући да су то две шансе за младе повратнике.

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић истакла је да је баш она пример повратника из иностранству и додала да јој је посебно задовољство што стечена знања и искуства у свету може да стави у функцију напретка Србије.

 

„Могу да потврдим из личног искуства и у пракси да постоје услови и могућности да данас у Србији живите и радите као и у иностранству“, рекла је Ђедовић.

 

Министар без портфеља задужен за дијаспору, Ђорђе Милићевић, рекао је да је значај сарадње матице и дијаспоре од немерљивог значаја.

 

 

Видео линком се обратио и Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону који је истакао да је дијаспора много важна за Србију, и то не због новца који се шаље већ због других, можда и важнијих вредности.

 

Једнодневна конференција „Таленти на окупу 5.0“ одржава се у организацији програма „Тачка повратка“, који води Иван Бркљач.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj