Интервију - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: Косово и Метохија није само територија, оно повезује све Србе широм света
25.01.2023   
Интервију

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон гостовао је данас у Јутарњем програму РТС-а. Говорио је о значају Косова и Метохије за Србе у расејању, о обележавању предстојећег Савиндана али и о допунским школама којих, захваљујући Управи и Министарству просвете, у свету има све више.

 

"Прошле године сам био сам у Чикагу и упознао Србе који су тамо деценијама. Они не знају српски, али се изјашњавају као Срби због косовског завета, они су свесни да су повезани са Србијом преко те нити која траје вековима", испричао је Гујон.

 

Косово и Метохија није само територија, то је оно што повезује Србе и географски где год живе од Америке до Аустралије и то нико не може да нам одузме, указао је Гујон. 

 

Гујон сутра путује у Темишвар, где ће присутвовати обележавању славе Свети Сава у гиманзији "Доситеј Обрадовић".

 

"Носимо поклоне за све ђаке који уче на српском у Румунији, идемо да поделимо уџбенике, додактички материјал", рекао је Гујон.

 

Срби у Румунији су, каже, веома интегрисани и изузетно поносни што су Срби и ту имамо одличну сарадњу.

 

"Ми ћемо у наредном периоду да наставимо са нашим програмима за помоћ у учењу и српског језика и око учења културе и традиције српског народа за све припаднике Срба из региона и из дијаспоре", рекао је Гујон.

 

Према последњем попису у Румунији живи око 12.000 Срба и они одржавају добре односе са Србијом.

 

Управа на чијем челу је Арно Гујон у претходне две године отворила је 23 допунске школе српског језика у свету. Недавно је опремљена учионица за нашу децу и у Сиднеју.

 

Извор:РТС

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj