Видео - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: На Косову данас страдају деца, Срби се хапсе зато што су – Срби
21.10.2023   
ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Истина о Косову мора да се “пробије”, а та истина је да данас на Косову страдају деца, невине жртве, да се Срби хапсе само што су – Срби и зато што носе мајицу са сликом српског манастира, упозорио је данас у Вашингтону директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

 

Гујон је, на конференцији “Молитва за мир, стабилност и правду”, посвећену Косову, у организацији Амбасаде Србије у САД, рекао да је тај скуп важан управо како би се широј јавности представило шта се дешава на Косову.

 

“Људи у дијаспори су наши амбасадори. То значи да народна дипломатија, која постоји поред државне, има изузетно велику улогу. Ви сте ти који разумете амерички менталитет, на шта реагују. Зато треба говорити шта се данас дешава на КиМ, али и о прошлости. Све што се дешава данас је последица прошлости”, рекао је Гујон.

 

Навео је да су Срби пет векова живели у Отоманском царству, а преживљавали захваљујући цркви, осећају за историју који се преноси из генерације у генерацију.

 

“Зато данас имамо још Србе на КиМ, зато нису нестали и нису асимиловани”, казао је Гујон.

 

Подсетио је да је почетком ове године, на Бадњи дан, на Косову рањен српски дечак.

 

“Када видите ту слику, то погађа свакога. И Француза, Американца, Енглеза. А, о томе морамо да говоримо. Морамо да говоримо ту истину. Та истина је да данас на Косову и Метохији страдају деца, невине жртве, да се Срби хапсе само зато што су Срби, зато што носе мајицу са српским манастиром. Истина мора да се пробије”, поручио је Гујон.

 

Подсетио је како је сам пре неколико година почео да помаже српском народу на Косову, од прикупљања помоћи продајом колача.

 

“Успели да окупимо око наше идеје 12.000 француских проодица. Свако од нас то може. Потребан је континуитет, јер не може ништа преко ноћи. Континуитет на дневном нивоу, и то годинама. Истина ће изаћи на површину, на нама је да се то деси што пре”, назначио је Гујон.

 

Он је захвалио амбасадору Марку Ђурићу на организацији скупа, додајући да је то други скуп српске дијаспоре у шест месеци, што је велика ствар.

 

“Нико није урадио тако нешто.. Тиме показује бригу државе према српској дијаспори”, додао је Гујон.

 

 

 

 

Извор: Косово онлајн

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj