Видео - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Директор Управе на отварању изложбе "Бог и човјек" у Бањалуци
25.04.2023   
РЕГИОН   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

У Банском двору, у организацији Друштва пријатеља манастира Хиландар из Бањалуке, отворена је изложба "Бог и човјек". Отварању изложбе присуствовали су председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, игуман манастира Хиландар г. Методије, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и многе друге званице. 

 

Аутор изложбе Војислав Билбија, иначе православни свештеник из Холандије, један је од оних уметника чија су дела проткана мотивима православне духовности и крајишког етоса. Уметнички пројекат "Бог и човјек" суштински траје пуних педесет година, колико траје уметничко стваралаштво свештеника Војислава Билбије.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Прота Воја је невероватан човек. Он је у својој личности објединио оно чиме се наша Управа бави. Један Србин родом из Босанског Грахова, који живи у Ротердаму, пет деценија ствара уметнине које се данас налазе на потезу од Хиландара преко Студенице до Бањалуке, од Америке до Европе" - нагласио је током свог поздравног говора директор Управе Гујон

 

Његов плодан стваралачки опус препознали су многи,  а резултат вишедеценијског рада је и ова изложба.

 

С обзиром на то да је уметнички пут Војислава Билбије нераскидиво везан за Свету Гору и манастир Хиландар, изложбу је благословио хиландарски игуман, архимандрит Методије, рекавши да се овдје умјетност открива посматрачу. Рад свештеника Војислава Билбије препознат је на свим меридијанима, а својим хришћанским порукама, које су дубоко уткане у сваком делу, надживеће време у којем живимо.

 

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регину суфинансирала је организацију изложбе која ће у Бањалуци бити отворена месец дана. 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj