Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Одржана Свечана академија поводом Дана државности у Вуковару, присуствовала делегација Управе
16.02.2024   
РЕГИОН   

Свечана академија поводом прославе Дана државности Републике Србије – Сретења, одржана је у Српском дому у Вуковару, у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Заједничког већа општина и Српског дома, а уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. 

 

Празничну беседу одржао је представник Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Ђoрђе Алексић. Говорио је о значају мисли у народу а посебно мисли о слободи која је и подигла српског сељака 1804. године на устанак, као и о усвајању устава 1835. године, страдањима српског народа кроз векове, палим ратницима и херојима и значају црквеног празника Сретења Господњег. 

 

Конзул жеран Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару Владимир Марјановић говорио је о повезаности са вуковарским школама у којима се настава реализује на српском језику и ћириличком писму и о очувању српских инстутуција на овом простору. 

 

Осим у Вуковару, у Хрватској је ове године Дан државности обележен у Загребу, Ријеци и по први пут свечано обележен у Книну и то у просторијама новоизграђеног Српског културног центра. 

 

У музичком прогаму учествовали су трио "Неда Николић" који су извели неколико песама с простора Балкана и Европе, а драмски уметник Александар Дунић извео је монодраму „Милош Велики – Књаз Серпски“, аутора Милована Витезовића, у режији Милана Руса и продукцији Српског позоришта у Мађарској.

 

Свечаној академији присуствовали су ученици из вуковарских средњих школа који похађају наставу на српском језику и ћириличком писму по моделу „А“, као и највиши представници српске националне заједнице у Републици Хрватској.

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj