Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Вучић на Светосавској академији у Скопљу: Као и у време светог Саве Србија изабрала слободу, а не подаништво
28.01.2024   
РЕГИОН   ДИРЕКТОР   

Централна свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, обележена је у Македонском народном позоришту. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија изабрала пут слободе, независности, суверенитета, и да је на европском путу, војно неутрална земља и неће дозволити да неко други чува њено небо. Као и у време светог Саве Србија изабрала слободу, а не подаништво, рекао је Вучић.

 

Одржана свечана Светосавска академија у Скопљу

 

Светосавска академија одржана је вечерас у Скопљу, интонирањем химни Северне Македоније и Србије.

 

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски је честитао 27. јануар, Дан државности српске заједнице и рекао да је сврха оваквих празника да кроз подсећање на прошлост уједине и припреме заједницу за актуелне изазове, али и да потврде јединство.

 

"Значајан дан посвећен великом средњовековном српском свештенику, учитељу и неимару Светом Сави. Представља инспирацију за генерације Срба да негују свој идентитет, језик, писменост и културу и да стварају трајне вредности за јединицу, и овде. Драги пријатељи, главни приоритет македонске државе је одржавање суживота у нашем мултиетничком, вишејезичном и мултирелигијском друштву", поручио је Пендаровски.

 

Он је истакао значај српске заједнице за живот Северне Македоније и колико је потребна за развој "заједничке македонске земље".

 

"Међу нама вечерас је део бројних и ексклузивних припадника српске заједнице, који обогаћују нашу друштвену, научну, културну, спортску и политичку ширину. Захваљујем вам на вашој отворености и охрабрујем вас да наставите да дајете, најбоље од себе за добробит наше заједничке земље. Квалитетни међуетнички односи допуњују добре односе између наше две пријатељске земље", рекао је Пендаровски.

 

Одлазећи македонски премијер Димитар Ковачевски је у свом обраћању нагласио да данас славимо једну од најсветлијих личности у историји српског народа, Светог Саву.

 

''Он је био духовни и интелектуални творац српске државе, остао је упамћен на овим просторима. Светосавска академија је порука заједништва. Рад и међусобна сарадња била је и мисија овог светитеља - ширење мира, љубави, трпељивости, истине'', поручио је Ковачевски.

 

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Савиндан и пожелео српској заједници у Северној Македонији да буде јача, чвршћа и уједињенија.

 

"Припадамо духу, традицији, култури за коју не постоје границе, не постоје царине и не постоје места где може бити заустављена, а настала је једним великим прегалаштом Светог Саве. И на данашњи дан се присећамо да је Свети Сава прво мирио браћу, чувао их међусобно, а онда нас мирио са другим комшијским народима", поручио је Стевандић и оценио да је председник Србије Александар Вучић то добро разумео, "јер ради сличан посао".

 

Захвалио је братском македонском народу и навео да се Срби на свим празницима које обележавају заједно са Македонцима, као што су  на Зебрњаку, Куманову и Кајмакчалану осећају слободно и угодно као у Тополи и Бањалуци.

 

Присутнима се обратио и књижевник и песник Игор Мировић.

 

Председница српске заједнице у Северној Македонији Гордана Јововић уручила је Светосавску повељу песнику и књижевнику Влади Урошевићу.

 

Вучић: Срби немају ближег народа од Македонаца

 

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Срби немају ближег народа од Македонаца и да једино што би Србија волела је да са Северном Македонијом гради још боље односе.

 

"Ја сам председник Србије, али не плашим се да кажем да су нама Македонци најближи народ. Ми ближег народа од Македонаца немамо. Као што видите, ја нескривено јасно пред целокупном српском и македонском јавношћу кажем. Ми ништа не тражимо од Северне Македоније. Ми немамо никакве услове ни за шта. Ништа не очекујемо. Једино што бисмо волели то је да градимо још боље и ближе односе", рекао је Вучић говорећи на Светосавској академији у Скопљу.

 

Председник је рекао да Србија од Северне Македоније не тражи никакве промене у Уставу и да сматра да је то унутрашња ствар.

 

"Годинама се питам како је то Свети Сава успео да буде Доситеј пре Доситеја, Слободан Јовановић пре Слободана Јовановића, Црњански пре Црњанског, Варнава пре Варнаве, Павле пре Павла. Како то да је он и данас наш највећи просветитељ, наш најзначајнији правнички ум, наш велики песник и највећи духовник", рекао је Вучић.

 

Додао је да је до скора био без одговора на то питање. "А онда, као откровење, захваљујући Доментијану, видео сам мапу путева коју је Сава походио, видео сам топониме читавог тада познатог света и места до којих је ретко који модерни Србин успео да добаци, видео сам невероватну жељу за учењем, видео сам најтемељитију особу коју је Српкиња родила, видео сам и разумео да је управо Сава утемељио научну мисао око нас и то пре осам векова", истакао је Вучић.

 

Он је нагласио да је једини непревазиђени валидан закон код Срба Законоправило или Номоканон.

 

"Та наша Крмчија коју нам је Сава написао, е управо њом ми данас крстаримо мутним морима духовних и животних изазова и надам се, не чинимо грешке", истакао је председник Србије.

 

Додао је да и када направимо грешке, гледамо да се одмах подигнемо, баш као што је то и Свети Сава умео.

 

"Владика Николај пише да је дошавши као млад монах у царски манастир Ватопед, Сава, као на изложби, је могао посматрати врхунац префињене византијске цивилизације, уметности, архитектуре, сликарства, поезије, хорског појања, дубореза, каменореза, лепог писања, чак и учења о лепом понашању", нагласио је Вучић.

 

Вучић је додао да Свети Сава представља ренесансни ум пре појаве ренесансе, и оценио да је он наш први и до сада највештији дипломата, наш први озбиљан писац, творац наше историје и њен хроничар, наш просветитељ, први законописац.

 

"Ми данас са ове дистанце можемо да кажемо да је управо Свети Сава, темељ наше цивилизације, личност која је на наш народ имала највећи утицај. Као што то велики Дучић тврди, сваки верујући човек у одсудном часу призива или своју мајку или Бога. Ми у Србији уз мајку и Бога у помоћ призивамо и Светог Саву", нагласио је Вучић.

 

Вучић је додао да као спомен на величину Србије и њене културе Србија носи његов лик високо на својим барјацима, указујући на које моралне вертикале тежи.

 

"Све добро што је неки Србин урадио након Светог Саве је проткано у својој бити и његовим благотворним утицајима. Богдан Богдановић и Тесла и Пупин и Миланковић, сви су они Срби који су пили воду са Савиног извора и поносно то истицали. Данас, баш следећи пример наших великана, ми враћамо макар делимично свој дуг према Светом Сави градећи нове школе, факултете, научно-истраживачке центре", рекао је председник Србије.

 

Вучић је оценио да је Николај Велимировић, рекао да бити добар Србин значи пре свега бити добар човек.

 

Вучић: Свети Сава се с правом зове оцем цркве и школе

 

Председник Александар Вучић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је као и у време светог Саве и данас пред Србијом избор - слобода или сизеренство, независност или подаништво и нагласио да смо изабрали слободу и независност. Вучић је истакао да се свети Сава с правом зове оцем цркве и школе.

 

"Прича о светом Сави стаје у једну реч - избор, од првог Растковог до последњег Савиног да и држави и цркви обезбеди праве наследнике и повуче се и када се погледа историја. И данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији", рекао је Вучић.

 

Али без обзира на тежину изазова, наша држава је изабрала пут слободе и пут независности, истакао је Вучић на академији.

 

Председник је изјавио да су мир и јединство услови нашег опстанка и нашег развоја. Он је на Светосавској академији у Скопљу рекао да је Свети Сава у бурна времена знао за бурне потезе, али само када су били неопходни за успостављање очувања јединства и мира, као што је знао да је вештина и политика могућа, па је круну тражио на западу, и архиепископију на истоку.

 

"Управо је он изабрао оно што мора да буде наш основни избор - школу и законе, учење, ред, јаку организацију. Будућност свих нас није могућа без ових осам стотина година старих постулата и да поједноставим - ни слобода нам неће превише значити ако најпре не научимо шта је она. Ропство се заснива на незнању", рекао је Вучић.

 

Додао је да је Свети Сава то знао и да је зато учио, преводио и преносио све то на своје ученике.

 

"Осам векова након Светог Саве имамо исту обавезу да створимо генерације боље од нас", рекао је Вучић. Он је истакао да није лако сачувати војну неутралност, бити и остати на ервропском путу, а не одрећи се традиционалних пријатеља.

 

"Не окренути им леђа у тешким тренуцима и не припадати хорди оних који су се хајци на њих придружили", рекао је Вучић.

 

Вучић на Светосавској академији у Скопљу: Србија је изабрала пут слободе

 

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија изабрала пут слободе.

 

“Наша земља није у лакој ситуацији, али без обзира на то наша Србија је изабрала пут слободе, независности, суверенитета, Србија је на европском путу, војно неутрална земља и неће дозволити да неко други чува њено небо”, рекао је Вучић.

 

Вучић је поручио да је Свети Сава темељ наше цивилизације, личност која је на наш народ имала највећи утицај.

 

"Уз мајку и Бога призивамо Светог Саву, све добро што је неко у српском народу учинио проткано је његовим утицајем, данас враћамо бар делимично дуг према Светом Сави градећи школе, факултете", каже Вучић.

 

Иван Стоилковић отворио Светосавску академију

 

Председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић отворио је вечерас у Скопљу Светосавску академију, на којој ће се обратити и председник Србије Александар Вучић. Стоилковић је нагласио да је први пут у историји председник Србије дошао да посети Србе у Северној Македонији.

 

"Господине председниче, веће признање нисте могли да нам уручите. Зато, дозволите ми да поздравим неприкосновненог лидера српског народа Александра Вучића", истакао је Стоилковић, обраћајући се председнику Вучићу, који је седео у публици.

 

"Када се свака академија заврши, каже се, да је ова била најбоља, а на нама је да се потрудимо да свака следећа буде боља. Мислим да смо успели у томе јер смо унели пуно љубави, разумевања, рада, и, искрен да будем, поносан сам на скоро све академије које смо до сада одрадили", рекао је Стоилковић.

 

Он је рекао да може да каже да је ова академија свакако боља од свих других. "Зашто? Зато што је неко видео да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији", навео је Стоилковић.

 

Стоилковић је рекао да је прича о светом Сави "заиста велика". "Већ осам векова смо сведоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сећању на њега", додао је он.

 

Стоилковић: Присуство Вучића на Академији од историјског значаја

 

Председник Демократксе пратије Срба у Северној Македоније Иван Стоилковић рекао је да председник Србије Александар Вучић први пут присуствује на обележавању Светосавске академије у Скопљу, што је, како је истакао, од историјског значаја.

 

Он је за Танјуг, уочи обележавања Светосавске академије у Скопљу, рекао да су, после труда и уложених емоција и љубави, дошли у ситуацији да је врх спрске државе препознао све што ради српски народ у Северној Македонији и да је управо председник Вучић покровитељ манифестације.

 

"Ово је показатељ да смо на правом путу, зато сто први пут долази у Скопље председник Вучић на обележавање Светосавске академије. Ово има историјски значај", рекао је он.

 

Он је додао да је ова Академија цењена широм дијаспоре, као и да има велику подршку државе Србије. Истакао је да се нада да ће се после заједничке Академије организовати и заједничка влада две државе.

 

Гујон: Ниво организације Светосавске академије показује јачину веза Србије и Северне Македоније

 

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да ниво организације Светосавске академије у Скопљу показује колико су везе између Срба и Македонаца и између Србије и Северне Македоније јаке на радост обе државе.

 

"Свети Сава, је државни празник који је признат законом у Северној Македонији и то скоро две деценије, значи 17 година тачно, што показује велико поштовање према српској заједници овде, према српском народу, али и према Србији", рекао је Гујон за Танјуг уочи Светосавске академије у Скопљу.

 

Додао је да је важно да Србија и Северна Македонија чувају свој национални идентитет, своју културу и свој језик.

 

"Зато смо ми као Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону претходне три године финансирали културне пројекте у износу од 17 милиона динара, што је омогућило стипендирање 21 ученика који похађају школу на српском језику. Омогућили смо одржавање разних манифестација, помогли смо културно-уметничким друштвима, школама језика и све то са циљем да српски идентитет живи међу Србима у Северној Македонији", нагласио је Гујон.

 

Он је истакао да су Срби и Македонци два изузетно блиска народа, слична и по језику и по менталитету.

 

Председник Вучић се обратитo присутнима на Светосавској академији, а говорили су и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски. Присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, као и многобројни представници српске заједнице у овој земљи.

 

Одржан је и културно-уметнички прогам, у оквиру којег је наступила Бранка Зечевић са оркестром, најбоља српска фрулашица Неда Николић, македонски кларинетиста Благојче Трајковски, глумац Александар Лазић, Марко Качаревић са својим појачким саставом "Србски православни појци", група "Искон" и ансамбл "Коло".

 

У Северној Македонији 27. јануара је од 2007. године национални празник Срба, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу. Овај дан је нерадни дан за припаднике српске заједнице у Северној Македонији. Ове године установљен је и програм "Светосавска недеља" током које се реализује низ активности у вези са четири светосавске академије у четири града, Куманову, Скопљу, Тетову и Битољу. Манифестација Дани Светог Саве у Северној Македонији почела је 25. јануара и траје до 4. фебруара, а завршни је у Битољу.

 

Извор: РТС

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj