Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Данас Светосавске академије у Београду и Скопљу, прослава у школама
27.01.2024   
МАТИЦА   РЕГИОН   ДИЈАСПОРА   

Школску славу Свети Сава данас ће широм Србије и Републике Српске обележити ђаци и њихови наставници, а тим поводом у Беогаду ће бити организована Светосавска академија и додела Светосавских признања појединцима и институцијама.

 

Председник Србије Александар Вучић први пут ће присуствовати свечаној академији која се одржава у част првог архиепископа и просветитеља српског Светог Саве у Скопљу, а на којој ће се представницима српског народа поред Вучића обратити и председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

 

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је за Тањуг да Свети Сава није само школска слава, већ и национални празник српског народа признат законом у Румунији и Северној Македонији. 

 

На централној манифестацији у Београду у "У духу Светосавља", у организацији Министарства просвете, која почиње у 20.00 сати у МТС дворани, део програма ће, како је министарка Славица Ђукић Дејановћ рекла за Тањуг, бити посвећен и невино страдалој деци у мајским трагедијама. 

 

На сцени свечане академије доминираће деца и млади као савремени носиоци знања и образовања, а поред председнице Владе Србије Ане Бнрабић, говориће и Ђукић Дејановић.

 

Према речима министарке просвете, посебно је важно да је читава академија везана за дечије таленте.

 

"Хтели смо да деца и студенти пошаљу поруку грађанима Србије, а то је да образовни систем има нешто што је највредније, а то су млади за будућност. Мислим да ће Светосавска академија бити прилика да се обележи и туга коју смо имали, али и да покажемо колико талента, радости и будућности стоји пред нама и колико нам је Светосавље заправо прави пут", рекла је министарка.

 

"Наш највећи школски празник јесте Свети Сава. У прилици смо увек да се присетимо нашег првог просветитеља, оснивача наше цркве, нашег првог архиепископа, који је заправо дао пут којим ће ићи просвета и образовање до данашњег дана, и како да будемо на том путу и  да не скрећемо са њега", рекла је Ђукић Дејановић.

 

Гујон је подсетио да се Дан Светог Саве слави свугде широм дијаспоре, а посебно у 34 допунске школе српског језика које су у претходне две и по године отворене по свету. 

 

"Нашу децу у дијаспори и региону учимо да чувају светосавље као темељ идентитета", рекао је Гујон.

 

Према његовим речима, први пут прослави се придружују и српски ђаци у САД у Милвокију, Чикагу и Финиксу.

 

"У допунским школама деца не уче само језик и граматику већ и историју, уче о нашој култури и традицији. Свети Сава био је светитељ и просветитељ који је на духовном и културном нивоу утемељио српски идентитет", рекао је Гујон.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj