Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
ДИЈАСПОРА 2023 - Отворен Јавни позив за заједничке истраживачке пројекте са дијаспором
25.01.2024   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   

Фонд за науку Републике Србије je отворио Јавни позив за пријаву предлога пројеката у оквиру Програмa подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (ДИЈАСПОРА 2023).

 

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима. Пројекти у оквиру овог програма немају унапред задате теме.

 

Програм ДИЈАСПОРА 2023 омогућава истраживачима да дефинишу заједничка истраживања, оформе нове тимове и сарађују са научноистраживачким организацијама у Србији и свету.

 

На Јавни позив за програм ДИЈАСПОРА 2023 могу да конкуришу акредитоване НИО у Републици Србији.

 

Пројектни тим се састоји из две групе. Прву групу чине истраживачи из Републике Србије, на челу са руководиоцем пројекта. Другу групу чине истраживачи ван Републике Србије из једне или више НИО из иностранства, на челу са истраживачем из дијаспоре који је запослен у НИО из иностранства.

 

Циљеви програма ДИЈАСПОРА 2023 су унапређење научне изврсности и релевантности истраживања у Србији успостављањем веза са истраживачима из српске дијаспоре користећи њихове компетенције и подршку кроз заједничке пројекте у земљи и иностранству, као и развој међународне сарадње, трансфер знања и технологија и укључивање научне дијаспоре у научноистраживачки рад и иновације у Републици Србији.

 

Укупан буџет програма ДИЈАСПОРА 2023 је 2.200.000 евра. Средства су обезбеђена кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији (Пројекат SAIGE), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке.

 

Максималан буџет по пројекту износи 200.000 евра, док је трајање пројеката до 24 месеци.

 

Предлози пројеката се подносе у електронској форми путем портала Фонда за науку РС.

 

Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката је отворен 22.12.2023. године и трајаће до 28.03.2024. године, до 15 часова по средњоевропском времену.

 

Све информације у вези са Програмом, условима за пријаву на Јавни позив, као и конкурсном документацијом, можете погледати на овом ЛИНКУ.

 

Извор: Фонд за науку

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj