Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Српска једини правни оквир који омогућава мир и стабилност
11.01.2024   
МАТИЦА   РЕГИОН   ДИРЕКТОР   

Директор Управе Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је поводом обележавања Дана Републике Српске, 9. јануара, да Срби са друге стране Дрине виде Српску као једини правни оквир који омогућава мир, стабилност и просперитет и да је важно да се то очува.

 

- То је поштовање мировног међународног споразума, Дејтонског, поштовање једног народа, залагање за мир и за што боље односе међу народима, како у БиХ, тако и у целом нашем региону - рекао је Гујон.

 

Он је нагласио да је интерес Србије да има што ближе и боље односе са свим Србима у региону, те поручио да ће Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставити да финансира културне пројекте чији је циљ чување језика и идентитета Срба где год да живе.

 

- Мислим да су председник Србије Александар Вучић и Влада претходних 11 година показали да брину о свим Србима где год да живе. Нема места у Републици Српској где Србија није уложила у вртић, школу, Дом здравља, Дом културе. Такође, у Федерацији БиХ. Наставићемо и даље - рекао је Гујон за Танјуг.

 

Поводом случаја паљења српске заставе у Федерацији БиХ због прославе 9. јануара уз повике који позивају на рат, Гујон је указао да се у изјавама сваког званичника Србије види огромно поштовање према БиХ, док с друге стране то није случај.

 

Он је истакао да свако у Србији зна да БиХ није признала самопроглашено Косово баш захваљујући Републици Српској.

 

Осврћући се на напад на малолетнике на Бадњи дан у Вуковару, Гујон је рекао да је то, пре свега одраз говора мржње који се шире у одређеним круговима у региону.

 

- Како је могуће да младићима од 20 и нешто година смета екавица и да због тога нападну групу деце од 15, 16 година? Мислим да је то одраз, пре свега говора мржње који се шири у одређеним круговима у нашем региону и то је одраз нереаговања надлежних органа када је реч о говору мржње - оценио је Гујон.

 

Он је приметио да се напади на Србе у читавом региону дешавају углавном за време празника, а да се такво понашање не види у Србији, те да је њен однос према свим грађанима који долазе прави пример не само за све у региону, него и у Европи.

 

Гујон каже да му није јасно зашто нема више осуда, те сматра да као да постоји сагласност да се не говори о инцидентима у којима су Срби жртве.

 

Извор: Срна

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj