Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Писци из дијаспоре су мост који спаја матицу са светом
28.10.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

У оквиру Међународног сајма књига у Београду данас је одржан скуп на којем су писци, књижевници и издавачи дијаспоре и региона, из 11 земаља европског и америчког континента, представили своја дела, а директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је њихов допринос култури велики и да представљају мост који спаја матицу са светом.

 

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону сваке године окупља писце, ауторе књижевних дела, представнике удружења из дијаспоре и региона са својим издавачким делатностима, који својим уметничким стварањем доприносе развоју српске културе.

 

Гујон је објаснио за Тањуг да међу представницима из 11 земаља, има оних који долазе из Канаде, Француске, Швајцарске, Немачке и Аустрије, а када је реч о региону из Мађарске, Словеније, Македоније и Румуније.

 

"И сви заједно ћемо да представимо њихова дела, њихове књиге, да покажемо колики је њихов допринос српској култури", рекао је он уочи скупа.

 

Он је рекао да се српска култура не ствара само у Србији, већ где год живе Срби и да све то чини српски културни простор.

 

"И писац који у Њујорку или Паризу пише на српском језику, даје свој допринос српској култури. То је велика ствар", навео је он.

 

Гујон је истакао и да постоје бројни наши писци у дијаспори који објављују књиге на страним језицима, што је, како је оценио, значајно, јер на тај начин приказују српску културу странцима.

 

"Понекад приказују и ситуацију у којој се Србија налази и оно што се дешава и што се дешавало овде. И то је прави мост између матице и света и то је права ствар. И зато наша управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржава писце, књижевнике, издаваче из наше дијаспоре", рекао је он.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj