Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон за РТС: Срби у дијаспори су амбасадори наше државе, знају како треба да представе догађаје на КиМ
25.10.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Директор Управе за сарадњу са Србима Арно Гујон рекао је за РТС да су на конференцији "Молитва за мир, стабилност и правду" у Вашингтону послате поруке српској дијаспори да је потребно њихово веће ангажовање за ширење истине о догађајима на Косову и Метохији. Истакао је да су људи у Америци били затечени подацима које су чули, али и да његова хуманитарна организација наставља са радом пошто је помоћ Србима на Косову и Метохији преко потребна.

 

Арно Гујон, који је присуствовао конференцији "Молитва за мир, стабилност и правду" у Вашингтону, рекао је да су послали поруке мира, као и да је потребно веће ангажовање српске дијаспоре у САД за ширење истине о догађајима на Косову и Метохији.

 

"Америчким представницима смо поручили да они имају и те како утицаја на живот људи који живе 6.000 километара даље од Вашингтона, на Kосову и Метохији. И да једна њихова мала одлука за нас овде значи понекад живот, значи понекад мир. А кад је та одлука погрешна, онда то значи сукоб", рекао је Гујон.

 

Оценио је да су добро разумели те поруке и навео да се често мисли да се америчка инострана политика води само у Стејт департменту, али да је од лобиста, који су такође учествовали на конференцији, сазнао да постоје и друге могућности за утицај.

 

Гујон је навео да су Срби у дијаспори народни амбасадори наше државе.

 

"Зато што не само да разумеју два језика, него разумеју два менталитета. Знају тачно како треба да представе оно што се дешава овде, у Америци и у америчкој јавности. Американци, на пример, не маре много за прошлост, за оно што се дешавало, па да не говоримо о претходним вековима, него о претходним деценијама, него оно што се дешава данас. И зато смо, на пример, представили тамо како су пуцали на дете, на дечака од 11 година за Божић. И како су пустили пре пет дана човека који је пуцао на дете да се брани са слободе", истакао је Гујон.

 

Говорећи о заинтересованости људи у САД за дешавања на КиМ, Гујон је истакао да су били затечени подацима које су чули.

 

Навео је да је последњи пут на Косову и Метохији био пре пет година, зато што су га тада ухапсили, претресали и забранили улазак у јужну покрајину.

 

"Моја хуманитарна организација и даље функционише. Имамо тренутно много пројеката на лицу места у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и наставићемо зато што, нажалост, и дан данас, хуманитарна помоћ је преко потребна Србима на Kосову и Метохији. Данас нарочито, али претходне 23 године Србима на Kосово и Метохији живе без основних услова, уз кршење њихових основних људских права. О томе треба да се прича, не само овде, него у свету", нагласио је Арно Гујон.

 

 

 

 

Извор: РТС

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj