Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Дијаспора важна за борбу за истину о Србима на Косову и Метохији
22.10.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Протеривањем игумана манастира Девина вода косовске власти послале су поруку да ни представници цркве нису добродошли на Косову, изјавио је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима из региона Арно Гујон.

 

Гујон је, за Косово онлајн, рекао да ако се погледа коме су приштинске власти раније забрањивале улазак на Косово и кога су протерале, а протерале су представнике државе Србије, хуманитарце и сада представнике српске цркве, јасно је да желе да онемогуће опстанак Срба на Косову.

 

„То су три стуба на којима почива српски народ на Косову и Метохији. Једини циљ је да Срби оду и сви који подржавају и омогућавају тај опстанак Срба на Косову и Метохији су на мети приштинских власти“, објаснио је он.

 

Рекао је да се поред физичког, сада врши и правно насиље над Србима, што је нешто незамисливо и нешто што не сме да се допусти.

 

Упитан за посету међународне петорке Београду и Приштини, рекао је да од међународне заједнице очекује да уважава шта се дешава на терену и да на основу правих чињеница доноси одлуке.

 

„А те чињенице су познате, знамо ко крши све споразуме од 1999. до данас. Већ десет година нема ЗСО. Међународна заједница има свој део одговорности у том неспровођењу споразума и надам се да ће поручити Приштини шта мора да поштује. Такође, непоштовање основних људских права је да почетком 21 века Срби живе у гетоима без основних слобода – слободе говора, мишљења, кретања. Надам се да ће петорка да поручи Куртију да мора да се понаша на цивилизован начин. Ипак смо у Европи и ипак је то 21 век“, објаснио је он.

 

Гујон, који је учествовао на конференцији о Косову у Вашингтону, каже да српска дијаспора разуме потпуно ситуацију на Косову, а разуме и на који начин размишљају странци.

 

„У Америци не знају само језик, већ познају и амерички менталитет. Представници дијаспоре ће моћи као наши народни амбасадори да представе основна кршења људска права српског народа на КиМ. Битно је што смо их окупили у Вашингтону. То је други пут ове године. То је велики рад наше амбасаде и ми ћемо заједно наставити борбу за правду и истину“, подвукао је он.

 

Подсетио је да је, када је Французима, раније, говорио о томе шта се дешава на Косову, увек указивао да се то дешава у близини њихове земље, на свега 2.000 километара од Француске.

 

„У Београду то није 2.000, већ 350 километара. Свако може а и мора макар једном да обиђе КиМ. Мој живот је променио сусрет са КиМ. Верујем да ће променити живот и поглед сваког Србина из Србије или дијаспоре који крочи на тло КиМ. То је извориште идентитета српског народа“, нагласио је Гујон.

 

Извор: Косово онлајн

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj