Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Отварамо 10 нових школа српског језика у Аустрији
01.10.2023   
ДИЈАСПОРА   ШКОЛЕ   

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, у сарадњи с удружењем „Просвјета“, отворила је данас десет нових допунских школа српског језика широм Аустрије. Школе, које похађа преко 300 деце, већ су почеле с радом.

 

Тим поводом, директор Управе Арно Гујон, изјавио је у Бечу да је отварање школа српског језика широм света приоритет органа којим руководи.

 

„Aко од рођења живите у иностранству, без школе није једноставно савладати матерњи језик у потпуности. Језик је у сржи културе и идентитета сваког народа. Учећи српски, деца из Аустрије чувају свој идентитет и корене. У допунским школама, деца не уче само граматику и ћирилицу, већ и историју и културу Срба“, рекао је Гујон.

 

С новоотвореним школама, у Аустрији данас постоји 32 „Просвјетине“ школе српског језика, које похађа преко 1.000 ученика.

 

Управа је у претходне 3 године отворила 34 школе широм света, у Аустрији, на Малти, у Русији, Шпанији, Португалији, Холандији и на Канарским острвима.

 

Синоћ је одржана Свечана академија поводом обележавања десет година постојања српских допунских школа „Просвјете“ у Аустрији у Бечу уз културно-уметнички програм и присуство српских ђака. Академију је отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који је рекао да је Управа у протекле три године финансирала рад и отварање српских школа у Аустрији са 7.750.000 динара, донирала 10.000 уџбеника и лектира као и дидактички материјал.

 

„Срби у Аустрији, који чине једну од најбројнијих мањинских заједница у овој земљи, поштују Аустрију али не заборављају ко су и одакле су. Они воле Србију, њену историју, културу и језик. Улога српских допунских школа у очувању тих вредности је веома важна јер деца уче о језику и култури али и упознају другаре и другарице са којима могу да разговарају на српском језику“, рекао је Гујон.
 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj