Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Омладински кампови су поклон најмлађим Србима из региона
24.08.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио да организовање омладинских кампова представља поклон најмлађим Србима из региона.

 

Поводом пројекта Омладински кампови, који је данас окупио 200 деце из БиХ у Београду, он је рекао да је то поклон најмлађима, да буду у Србији у Београду и да виде да њихова матица брине о њима.

 

"Ми смо хтели ове године да наши пројекти буду усмерени ка деци, ка најмлађима, зато што вецхина те деце није нажалост била у Србији, а ово је наш поклон, да они буду у Србији, да буду у Београду, да виде да њихова матица брине о свима њима", рекао је Гујон.

 

Он је навео да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону омогућила деци из Дрвара, Босанског Грахова, Босанског Петровца, Босанске Крупе, Мостара и Санског Моста да посете Београд, као и да је Управа претходних година у овим местима имала пројекте намењене одраслима.

 

Фото: Танјуг

 

"Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону организује током целог лета шест летњих кампова за укупно 800 деце из целог региона, а данас смо са децом из БиХ", указао је Гујон.

 

У оквиру пројекта Омладински кампови деца из Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе, БиХ посетила су Србију, док следеће недеље долазе деца из Румуније, а Гујон је истакао да деца приликом посете Београду имају могућност да посете различите музеје и да учествују у различитим спортским и културним активностима.

 

"Поред спортских и културних активности имамо разне садржаје, деца иду у Музеј Николе Тесле, на Авалу, у Музеј илузија, шетају градом, да осете Београд и Београђане, то је оно што је можда најбитније", навео је Гујон.

 

Он је додао да ће у зависности од буџета укључити децу из удаљенијих земаља дијаспоре.

 

"Ми смо на предлог председника Србије Александра Вучића добили три пута већи буџет за регион и захваљујући томе смо могли да све ове кампове и 800 деце доведемо у Београд током лета", истакао је Гујон.

 

На питање који су следећи пројекти Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Гујон је рекао да ће се у септембру расписати конкурс за самоодрживе пројекте у региону са циљем да породице које живе од пољопривреде имају боље услове за ради и живот.

 

Фото: Танјуг

 

Директор Дома ученика средњих Школа "Милутин Миланковић" Ненад Миленовић је навео су се из дома трудили да изађу у сусрет деци да би се она пријатно осећала.

 

Рекао је да су утисци деце позитивни, као и да већи део њих кроз пројекат Омладински кампови има прилику да први пут види Београд.

 

"Већи део њих није имао прилику да борави у Београду и импресионирани су свиме што виде овде, без обзира да ли се ради о одласку на Аду Циганлију, о боравку у дому, о посети музејима. Све што је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону организовала оставило је на њих позитиван утисак", закључио је Миленовић.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj