Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Брнабић: Држава помаже онима који желе да се врате из дијаспоре
01.07.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је влада у последњих десет година направила бројне кораке како би припадницима дијаспоре олакшала живот, а најавила је и бројне планове активности како би се помогло и онима који желе да се врате или да инвестирају у Србију.

 

Брнабић је на Видовданском сабору дијаспоре, у Скупштини Србије, рекла да је 2018. покренула годишњи скуп „Таленти на окупу“ где се сваког децембра представници владе састају са младима који студирају у иностранству, саслушају и пробају да реше проблеме.


„Влада сада има три тела кроз која комуницира са дијаспором што показује колико сте важни. Прво је министар који се стратешки бави дијаспором, друго је Управа за дијаспору на чијем је челу Арно Гујон и која се највише бави се заштитом језика и културе, треће је платформа Тачка повратка која је мост са људима из дијсапоре“, рекла је Брнабић и додала да преко те платформе људи могу решити све од личне карте до уписа деце у школе.

 

Брнабић је навела да је много уложено у научну инфраструктуру, да има нових научно технолошких паркова, а до краја године у Београду почиње изградња Био 4 кампуса, центра за биотехнлогију.

 

Брнабић је детаљно изнела које је све кораке њена влада предузела да олакша живот дијаспори, од кредита за станове, до програма „Карта сербика“ који омогућује новим генерацијама које немају српско држављанство, да могу да дођу и да неко време раде.

 

Премијерка је рекла да све више људи показује веру у економију Србије, те је само прошле године захтев за боравак и радне дозволе поднело више од 78 хиљада странаца.

 

У Скупштини Србије данас је отворен Видовдански сабор дијаспоре на којем учествују бројне организације и удружења који окупљају Србе широм света. 

 

Извор: Бета

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj