Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: “Вести” значајне за Србију и расејање
30.06.2023   
ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

“Вести”, једини дневни лист за српску дијаспору у свету и истовремено једино дневно гласило на матерњем језику и ћириличном писму ван граница Србије које, више од три деценије, постоји због српског расејања, мета је све јачих, оркестрираних напада. Удари на наше новине појачани притисцима на Србију и њене виталне интересе, усмерени су ка гашењу или забрани “Вести”, јединог информативног моста између расејања и отаџбине.


Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон сматра да су недопустиви притисци који се врше на најтиражнији лист српске дијаспоре, не само због нарушавања неспорних постулата слободе штампе, већ и због тога што се српској заједници у расејању, на известан начин, ускраћује право на информисање.

 

– “Вести” су кроз своју дугогодишњу традицију доказале да су саставни део свакодневице наших људи у расејању али и наш партнер у очувању српске традиције, културе, језика и писма – навео је Гујон.

 

Према његовим речима, поред информација од значаја за наше људе у расејању, поред колоритних репортажа са српских културних манифестација свуда у свету, “Вести” се баве и тешким и озбиљним темама, указујући на проблеме и прогоне Срба на Косову и Метохији.

 

– Често су “Вести” једини извор за српску страну приче, те је улога овог листа од значаја за Србе без обзира на то да ли живе у матици или у земљама региона или дијаспоре. Не смемо дозволити да Срби у расејању остану без свог јединог дневног листа и због тога верујем да ће Влада предузети мере за заштиту “Вести” и подршку њиховом раду – закључио је Гујон.

 

Извор: Вести 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj