Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Аустралија постала 17. држава у свету у којој се настава српског језика у допунским школама одржава по програму Министарства просвете
12.04.2023   
ДИЈАСПОРА   ШКОЛЕ   

Амбасада Републике Србије у Аустралији са задовољством саопштава да је Аустралија постала 17. држава у свету у којој су формиране допунске школе српског језика у иностранству у којима се настава одржава по програму Министарства просвете Републике Србије.

 

 

Препознајући важност језика и културе у очувању националног идентитета, као и да се чвршће и трајне везе са матичном државом успостављају и развијају управо преко система образовања и васпитања младих нараштаја, велика жеља ученика, родитеља и наставника из Бризбејна, уз подршку Амбасаде у Канбери и ресорног министарства Владе Републике Србије, резултирала је формирањем прве три групе (млађи, средњи и старији узраст) са укупно 46 ученика у школи Свети Сава у Бризбејну, улица Рос.

 

Решењем министра просвете Републике Србије Бранка Ружића ангажована су и прва три хонорарна наставника у Аустралији.

 

Поменуте групе, односно поменута допунска школа, прва је школа у Аустралији у којој се настава одржава по програму и под покровитељством Министарства просвете Републике Србије. Тиме су ученици и наставници из Бризбејна постали део групе од око 8.000 ученика српског порекла и више од 100 наставника широм света, који образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству одржавају по овом моделу.

 

Ученицима који похађају наставу организовану на овај начин биће издате ђачке књижице, које ће им ускоро уручити амбасадор Раде Стефановић, као и друге јавне исправе Републике Србије, док се из буџета Републике Србије обезбеђују средства за плате наставника.

 

Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству садржи план и програм наставе и учења, из следећих предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа.

 

Амбасада Републике Србије у Канбери користи и ову прилику да још једном упути позив заинтересованој деци и родитељима и у другим градовима Аустралије и Новог Зеланда за сарадњу у циљу формирања нових група ученика.

 

Унапређивање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству представља један од кључних доприноса очувању српског језика и писма, као темеља националног идентитета Срба.

 

Настављамо даље!

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj