Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Сарадњом са ИРБ Српске дуплирамо ефекте наших пројеката и помоћи
25.04.2023   
РЕГИОН   ДИРЕКТОР   

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је прије двије године покренула пилот пројекте економског оснаживања Срба у региону, изјавио је директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

 

Гујон је истакао да им је "први циљ био да то радимо баш у ФБиХ, односно у Грахову, Босанском Петровцу и Посавини гдје су Срби избјегли за вријеме рата и послије се вратили.

 

- Они остају да живе тамо, боре се и ми смо хтјели да им дамо подстреке тамо гдје је најпотребније, за породице које се баве пољопривредом и сточарством. Тако смо купили механизацију за Посавину, пчеларску опрему за Грахово, а за Босански Петровац 50 стеоних јуница. Телад смо подијелили за још 50 породица. То је веома важно, видјели смо да је корисно и да ми то можемо као Управа - рекао је Гујон.

 

Гујон је истакао да тим људима много значи и зато што је та подршка из Србије.

 

- У марту ове године смо имали разговор са представницима Инвестиционо-развојне банке Српске и видјели смо да и они раде сличне пројекте у Српској. Нашли смо простор за сарадњу, да буде нешто веома конкретно, да тамо гдје Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону даје 100 евра или марака, Инвестиционо - развојна банка даје исто толико. Онда дуплирамо ефекат наших пројеката и наше помоћи - објаснио је Гујон.

 

Подсјетимо, вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије Арно Гујон потписали су 24. априла 2023. године у Бањалуци меморандум о сарадњи који ће омогућити да се Управа укључи у реализовање финансијских механизама који имају за циљ побољшање живота грађана у Српској.

 

Извор: РТРС

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj