Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину
12.04.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   

Министарство просвете, у оквиру својих надлежности, расписује Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину.

 

Стипендија у оквиру Пројекта стипендирањa припадника српске националне заједнице из држава у региону учесница Пројекта обухвата:

 

-бесплатну припремну наставу српског језика (интензиван курс српског језика након доласка у Републику Србију);

-бесплатнo школовање на основним академским и струковним студијама, специјалистичким струковним студијама, мастер академским и струковним студијама,

-специјалистичким академским или докторским студијама.

-стипендију у износу од 15.000 динара месечно;

-бесплатну услугу смештаја и исхране у установама студентског стандарда у складу са смештајним капацитетима;

-добровољно здравствено осигурање за стипендисте до 26-те године старости;

-бесплатну боравишну визу;

-бесплатно признавање средњошколских диплома;

-бесплатно признавање високошколских диплома.

 

Стипендија у износу од 15.000 динара месечно омогућава да се покрију трошкови градског превоза, уџбеника и радних материјала у току студија.

 

Водећи политику добросуседства и отворености ка равноправној сарадњи са свим земљама у региону, Република Србија трајно је заинтересована да се српска национална заједница у суседним државама слободно развија. У складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону , израђен је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.

 

Под синтагмом „Срби из региона”, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумевају се припадници српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Румунији, Републици Албанији и Мађарској. Активном и одговорном националном политиком према припадницима српског народа у државама региона, Република Србија чува њихов идентитет – језик, културу, веру, традицију и обичаје.

 

За више информација о конкурсној документацији посетите сајт:  https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-u-okviru-projekta-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2022-2023-godinu/

 

Извор: Министарство просвете 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj