Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Људима у дијаспори најважније учење српског, први пут у САД отварамо три школе
16.04.2023   
ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, изјавио је данас да у свету живи неколико милиона Срба, тј. неколико стотина хиљада породица са децом, истичући да би, када би се само део њих вратио у Србију, наша земља доживела процват. 

 

Да би се породице одлучиле на повратак, а тај тренд постоји, потребно је да деца знају језик, рекао је Гујон за РТС и навео да су покренуте 23 нове допунске школе српског језика у свету. 

 

По први пут и у Америци ће бити отворене три школе, нагласио је Гујон.

 

Арно Гујон је православну веру примио 2015. године у Високим Дечанима, а каже да од тада све празнике слави два пута - са породицом у Француској, али и овде са својом породицом по православном календару.

 

Наводи да у Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону раде током целе године, али да су празници важни јер је тада већина Срба, где год да живе, јединствена и на окупу.

 

Гујон истиче да се у Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону управо труде да негују те везе међу Србима где год да живе, како би Срби у дијаспори сачували идентитет и језик.

 

Наводи да у просеку годишње реализују 300 до 400 пројеката широм света.

 

“Празнични дани су прилика да се подсетимо да су Срби у свету заједно са својом матицом, заједно са Србима у Србији и поготову са Србима на Косову и Метохији који, нажалост, данас пролазе кроз тешке тренутке и то је време када треба сви да будемо свесни тога и да будемо сви на окупу“, рекао је Гујон.

 

Према његовим речима, различити су проблеми Срба у региону и дијаспори, али је велики изазов у дијаспори очување језика.

 

“Поготову за децу рођену у иностранству и за припаднике друге, треће, па чак и четврте генерације који су се родили тамо. Веома је тешко очувати језик, није довољно код куће да се прича на српском језику. То је заблуда коју често имамо да је довољно да су отац и мајка Срби да би деца знала српски језик. То је предуслов, али није довољно, потребна је школа“, објашњава Гујон.

 

Управо због тога су, каже, покренули 23 нове допунске школе српског језика у свету и то од Канарских острва до Холандије, преко Португалије, Шпаније па све до Москве.

 

Додаје да су ове године само у Аустрији покренули 10 допунских школа, као и да ће у Америци по први пут бити покренуте допунске школе.

 

Истиче да се људи у дијаспори јављају да помогну у тој мисији, као и да им није потребна велика финансијска помоћ од матице, али да не могу сами да покрену школу српског језика.

 

“Ми ћемо да пошаљемо учитеље, уџбенике, ми ћемо да финансирамо закуп учионице“, истакао је Гујон.

 

У Америци ће први пут у три града - Чикагу, Милвокију и у Финиксу бити отворене допунске школе за српски језик.

 

“Сада већ тамо имамо 250 заинтересоване деце, али када буду сви чули да се то покреће, верујемо да ћемо имати и дупло више“, каже Гујон.

 

Наводи да ће у наредном периоду поделити 15.000 уџбеника и лектира допунским школама у свету. 

 

“То је важно, јер тешко могу да дођу до књига на српском језику, на ћирилици на пример у Паризу или у Цириху. Ми можемо то да набавимо и да им пошаљемо“, наводи Гујон.

 

Истиче да то није учење само српског језика, већ и српске културе, као и да тако уче и о идентитету.

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj