Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Дан сећања на жртве НАТО агресије обележен централном државном манифестацијом у Сомбору
24.03.2023   
МАТИЦА   

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон присуствовао је у Сомбору, заједно с члановима Владе Србије, обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.  

 

Извор: ТАНЈУГ - Јадранка Илић

 

Централној манифестацији, на Тргу Светог Ђођа у Сомбору присуствовали су   председник Србије Александар Вучић, патријарх Порфирије, председник Републике Српске Милорад Додик, посланици Скупштине Србије, министри у Влади Србије и Републике Српске и бројни грађани.

 

На данашњи дан, пре 24 године почела је НАТО агресија на СРЈ, а једна од првих испаљених крстарећих ракета погодила је сомборски војни аеродром. Том приликом пала је и прва жртва, заставник југословенске војске Радован Медић.

 

Дан сећања обележен је и на Kосову и Метојхији, у Грачаници, Лепосавићу и Kосовској Митровици, на Тргу браће Милић, који носи име по близанцима Бобану и Срђану погинулима током бомбардовања, као и брату Горану, преминулом од туге на годишњицу њихове смрти.  

 

Централне државне комеморације поводом почетка НАТО бомбардовања СРЈ одржане су у местима која су запамћена као места највећег разарања или страдања цивила током бомбардовања, као што су  Варварин, Грделица, Алексинац, Ниш, Kраљево.

 

НАТО агресија је трајала  78 дана. Према  подацима Министарства одбране Србије, убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се води као нестало.
   
У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

 

Извор: ТАНЈУГ - Јадранка Илић

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj