Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Арно Гујон за "Еуроњуз": Велика потреба за допунским школама српског језика у дијаспори
22.02.2023   
ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у интервјуу за Еуроњуз говорио је о очувању српског језика и писма ван граница Србије. 

 

 

Гујон је навео да се српски језик учи у 16 држава, по систему Министарства просвете Републике Србије, са 7 500 хиљада ђака, где је ангажовано 97 учитеља. 

 

"Оно што треба додати тим бројевима, то су допунске школе које функционишу при црквено-школским општинама и удружењима", рекао је Гујон.  

 

Нагласио је важност рада Управе на отварању нових допунских школа у што већем броју, јер се без очувања језика губи осећај према култури и идентитету. Директор је истакао како постоји потреба и за отварањем школа у заједницама за чије постојање се није знало. 

 

"На пример, у Аргентини је српска заједница изузетно мала, али она постоји. Постоји жеља за оснивањем једне допунске школе и надам се да ћемо успети да оснујемо у Аргентини прву школу српског језика", рекао је Гујон. 

 

"Језик је у срцу културе и духа сваког народа, па тако и српског. Кад једно дете учи српски језик, то значи да је то један дом у дијаспори где ће се говорити српски језик. То значи да се језик преноси из генерације у генерацију и то омогућава сутра можда и повратак те деце и тих људи у Србију, ако су сачували језик" , закључио је директор Управе. 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj