Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Амбасада Србије у САД данас организује велику Конференцију српске дијаспоре под називом „Јачање веза“
18.02.2023   
ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Амбасада Републике Србије Вашингтону данас организује велику Конференцију српске дијаспоре под називом „Јачање веза“, на којој ће учествовати и политички естаблишмент Сједињених Америчких Држава.

 

Конференција ће бити одржана одржати у престижном вашингтонском хотелу „Конрад“, наводи се у саопштењу Амбасаде и додаје да ће се после више од две деценије окупити неколико стотина припадника српске заједнице у Америци, представника српских организација, угледних појединаца, као и представника америчког политичког живота.

 

Скуп ће отворити амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић, а учесницима ће се обратити и Владика источноамерички Иринеј, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, а очекује се и обраћање специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара.

 

Међу главним говорницима биће и амбасадор Босне и Херцеговине у САД Бојан Вујић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, као и генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић.

 

Након уводних излагања, амбасадор Ђурић и Гујон ће у свечаној церемонији уручити признање „Мајка Србија“ Дејвиду Вујићу, једном од седморице Срба који су били део чувене мисије „Аполо“ у оквиру НАСА свемирског програма.

 

"Ова награда се додељује за изузетан допринос, резултате и заслуге постигнуте у области односа матичне државе и дијаспоре, у развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње, хуманитарним и другим активностима којима се доприноси матичној држави и дијаспори", наводи се у саопштењу.

 

Додаје се да ће Конференција обухватити три панела на тему јачања веза између дијаспоре и Србије у областима културе и просвете, економије и филантропије, на којима ће говорити истакнути Срби који живе и раде у Америци и који личним ангажманом, као и активностима у оквиру организација, институција и компанија којима припадају већ годинама доприносе стварању позитивне слике о Србији на америчкој територији.

 

У посебном делу скупа биће одржане презентације рада Фондације мисије Халијард, затим организације „Тачка повратка“ и Америчко-српске асоцијације за просперитет, а биће емитована и специјална видео-порука коју је, поводом Дана државности Републике Србије, учесницима Конференције упутио амбасадор Ричард Гренел, некадашњи вршилац дужности директора Националне обавештајне службе САД.

 

Скуп српске дијаспоре биће крунисан вечерњим гала пријемом који приређује амбасадор Ђурић у новој згради Амбасаде Републике Србије у Вашингтону.

 

Извор: Косово онлајн 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj