Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Свечана церемонија доделе одликовања поводом прославе Дана државности Србије
16.02.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   

У Србији је на Сретење на више локација обележен Дан државности у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века. У згради Генералног секретаријата председника Републике приређена је свечана церемонија доделе одликовања заслужним појединцима, удружењима и институцијама. Одликовања је доделио председник Александар Вучић који је истакао да отаџбина није ни племе ни језик, него колективни дух једног народа који представља и материјалну и моралну област.

 

Постхумно су одликовани Синиша Михајловић и Корнелије Ковач, а међу добитницима су и: Радмила Живковић, Константин Костјуков, Лазар Ристовски, др Милован Бојић, Ричард Гренел, Станислав Хочевар и бројне научне, медицинске, образовне и школске институције и установе. Орден ‘Карађорђеве звезде” трећег степена додељен је Зорану Калабићу, бечком бизнисмену српског порекла, а златна медаља за заслуге Жељку Лучићу оперском певачу који годинама живи у Франкфурту, а наступа широм Европе и у отаџбини.

 

Зоран Калабић први је припадник српске дијаспоре из Аустрије који је добио орден од председника Србије поводом Дана државности.

"То признање је нека врста врхунца мог хуманитарног и рада на јачању сарадње Аустрије и Србије. Годинама радим на спајању две земље и довођењу аустријских привредника, на успостављању мостова сарадње. Бавим се и хуманитарним радом већ више деценија, помажући наш народ у домовини. Али и поред свега тога ово признање ме је изненадило", рекао је Калабић за “Вести”.

Он је истакао да је пресрећан због ордена који је добио од државе Србије, јер му, наглашава, даје крила да још више ради на стварању мостова сарадње у корист свих грађана.

 

Због обавеза у опери у Барселони Жељко Лучић није могао да присуствује додели одликовања, а за “Вести” је изјавио: "Изузетна је част и привилегија бити одликован највишим државним одликовањем за успехе и достигнућа у послу којим се бавим. Нажалост, нисам лично присуствовао церемонији додељивања, али пошто ми је Србија на срцу где год да сам, осећај је као да сам тамо! Захваљујем председнику на указаној части, заиста сам почаствован!"

 

Обраћајући се добитницима признања председник Александар Вучић је истакао да је ордење важно зато што сведочи да Србија не заборавља своје националне прегаоце, пријатеље државе, да мисли на све оне који су нешто учинили за њу и њене грађане.

"Прихватајући га ви сте се сврстали у ред појединаца и институција без којих држава Србија не би била то што јесте. Ви који сте заслужили блиставо одликовање знајте да су у вас упрте очи наших грађана. Данас носите већу одговорност него они који немају ордење. Ваш је посао да служите држави на сваком месту. Морате увек да будете уз своју државу и никада против ње", нагласио је председник Вучић.

Он је истакао да нема лепшег задатка и циља него да се воли и чува држава, као и да не постоји ништа узвишеније.

Вучић је казао и да му је част што баш он у својству председника додељује наслеђе Карађорђа и Милоша Великог, које нас обавезује да будемо храбри и мудри у најтежим тренуцима.

"Хвала Вашој светости, свим пријатељима из региона, Србима из различитих држава који су данас овде, представницима нашег народа из других земаља које нису са простора СФРЈ, јер припадамо истом роду и имамо исти језик и културу", рекао је Вучић.

Он је патријарху Порфирију захвалио на подршци држави и истакао да је у Милошевој цркви у Крагујевцу подигнутој 1823. године видео колико је добро јединство државе, народа и Цркве. Како је рекао, то је допринело српском просперитету у 19. веку и изразио наду да у 21. веку нећемо прокоцкати све те добре ствари.

Србија обележава Дан државности – у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав.

 

Председник Вучић је у Крагујевцу, одржао беседу на свечаној академији “Кнежев запис”. Вучић ће се најпре обратио окупљеним грађанима у порти испред Старе скупштине, а потом на академији истакао да стварање државе јесте највећа авантура која постоји, али када је створена држава више не трпи никакав авантуризам.

 

"Сигурност, мир, стандард, напредак, нису само лепо упаковани производи на некој пијаци страначких понуда, то су постаменти на којима почивају наше могућности да стварамо и имамо будућност. Упозоравам све нас, са тим не смемо да се играмо, јер држава не трпи авантуризам. Морамо да наставимо путем који су утемељили наши преци. Наше је да бринемо о држави, чинимо је успешнијом и бољом. Ми Срби немамо права пред сенима предака да се не присетимо колику смо жртву принели на олтар отаџбине. Данас, 40 дана после Божића, славимо Сретење најбитнији датум не само у верском, него и политичком, културном и историјском календару наше земље. За нас је Сретење црвено слово, много тога смо започели, направили, урадили баш на Сретење", истакао је Вучић.

 

Истакао је и да народи стварају државе, а државе чувају народе.

 

Програм је употпуњен драмским приказом “Кнежев запис”, по тексту Владимира Ђорђевића, а у режији Младена Кнежевића. Играли су: Петар Лукић, Чедомир Штајн, Никола Милојевић, Аврам Цветковић, Надежда Јаковљевић, Милица Лазовић и Марија Ракочевић. Академија је завршена песмом “Ово је Србија”, коју је извео Градски камерни хор Лицеум.

 

За истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџана, председник Вучић одликовао је орденом српске заставе првог степена Сахила Бабајева, азербејџанског министра за рад.

 

Бабајев је захвалио председнику Вучићу и народу Србије за орден и истакао да му представља невероватну част и задовољство што је у Београду и што му је додељен орден.

"Овај орден показује признање за стратешко партнерство и дуготрајну плодну сарадњу две земље и док истичем партнерство, политичку вољу и пријатељство два председника Александра Вучића и Илхама Алијева да односи буду још бољи, морам рећи да су ти односи допуњени растућом сарадњом у области енергетике и многим другим областима”, рекао је Бабајев.

Наводећи да је у сарадњу Србије и Азербејџана укључен велики број људи, Бабајев је додао да са њима дели данас добијено одликовање.

"Наше партнерство може да се шири у разним правцима", поручио је Бабајев захваливши се још једном на одликовању и истичући да ће са својим српским колегом Николом Селаковићем наставити да ради на продубљивању сарадње Азербејџана и Србије.

 

Извор: Вести 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj