Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Изузетно је битно да подржимо Србе из Албаније
04.02.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   

Свесни ситуације кроз коју су Срби вековима пролазили, а ипак очували језик, културу и традицију, у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону кажу да ће учинити све како би подржали рад удружења, допунских школа језика, разне манифестације и све друго што је битно за очување српског идентитета на простору Албаније.

 

У изјави за Косово онлајн директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон наглашава да је српска национална мањина у Албанији веома битна матици.

 

"Нама је изузетно важно да подржимо Србе из Албаније, Србе који су доживљавали заиста тешке тренутке претходних деценија за време Енвера Хоџе, чак и пре тога у време краља Зогуа. Њих има и даље 30 хиљада, они су и даље Срби, они и даље говоре на српском језику, и то је добро што нису одустали од своје културе, од свог идентитета. Важно је да ми, као представници њихове матице, представници Србије, урадимо све што је до нас", рекао је Гујон.

 

Од четири српска удружења која постоје у Албанији, данас ради само једно, српско-црногорско „Морача-Розафа“ из Скадра.

 

"Јединство из 'Фиера' постоји само на папиру, затворено је због лоше финансијске ситуације. Због захтевне албанске администрације, православно удружење 'Свети Јован Владимир' из Скадра пре неколико година није успело да се пререгиструје, док „Скадарлија" из Тиране, од свог оснивања до данас није ни почела с радом. Оба удружења имају исти проблем, финансијски, јер овдашњи закон захтева да удружења имају ПИБ. Да би њега добили морају имати своје простoрије и једног стално запосленог радника, што месечно односи много новца, који удружења немају",кажу за Косово онлајн у српским удружењима. Схватајући ситуацију у којој се налазе сва удружења, Гујон истиче да Управа коју води може да помогне само ако су она функционална, односно ако имају банковне рачуне и испуњавају све албанске прописе.

 

Како би подржали рад и функционисање наших удружења Гујон каже да ће за Србе из Албаније Управа расписати посебан тематски конкурс.

 

"Посебно компликовано у Албанији је око формално правних процедура за удружења, мало је компликованије него за остале земље региона, и ту Срби из Албаније морају да воде посебно рачуна о томе да имају све што је потребно како бисмо могли да их подржимо одавде и да законски буде све како треба. Потребе су велике, наша жеља је огромна, тако да верујем да ћемо у току ове године успети, не само да подржимо њихова удружења, већ и да отворимо неколико школа за српску децу из Албаније", рекао је Гујон.

 

Најавио је да ће током лета за малишане из региона у Србији бити организовани летњи кампови. "Кампови ће трајти два и по месеца и наша жеља је да свако српско дете рођено у региону, ако није имало прилику да борави у Србији,  има прилику да се упозна са Србијом, са Београдом, са својом матицом. Да се деца упознају, друже, и да када се врате у Босну, Словенију и Албанију и одакле год да долазе, буду поносни на своје корене и поносни на своју Србију", закључио је Гујон.

 

Извор: Косово онлајн 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj