Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Помоћ за Колеџ "Свети Сава" у Аустралији
26.01.2023   
ДИЈАСПОРА   ШКОЛЕ   

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону комплетно је опремила једну учионицу у Колеџу „Свети Сава“ у Сиднеју где је највећа концентрација Срба у овом аустралијском граду. Набављени су намештај и технолошка опрема у вредности од 3 милиона динара: столови, столице, полице, електронска табла, таблети и наставни материјал.

 

 

Настава у новој учионици почиње у фебруару, када у Аустралији почиње нова школска година, а користиће је деца из основне и почетних разреда средње школе. Учионица је посвећена једној од најзначајнијих српских сликарки, хероини, хуманисти, ратној болничарки Надежди Петровић.

 

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон каже да је српска заједница у Аустралији многобројна и добро организована, те да је важно да Управа подржава њене активности.

 

„Иако живе далеко, Срби у Аустралији носе Србију у срцу и значи им подршка из матице, поготово у области школства и очувања језика, што је за нас приоритет", изјавио је Гујон.

 

 

Колеџ „Свети Сава" прва је српска школа у Аустралији, који је 2021. године у Сиднеју основала Митрополија аустралијско-новозеландска Српске православне цркве. Поред деце српске заједнице, школу похађају и припадници руске, грчке и јерменске мањине, а поред наставе, Колеџ нуди и спортске садржаје.

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj