Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Делегација Управе у посети Србима у Албанији
28.12.2022   
РЕГИОН   

 

Делегација Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону боравила је у Републици Албанији у периоду од 19. до 21. децембра 2022. године.  Циљ службене посете био је упознавање са статусом и положајем српске мањине у овој држави. 

 

У амбасади Републике Србије у Тирани, саветник директора Управе Ђорђе Алексић и асистент директора Стефан Моровић разговарали су с представницима удружења "Скадарлија", Салком Феризајем и Олтионом Чотом. Представници удружења изнели су све проблеме са којима се суочавају и предложили решења за превазилажење главних изазова. 

 

Радна посета је настављена у Скадру где се делегација срела са председником удружења "Розафа Морача", Павлем Брајовићем, председником удружења "Св. Јован Владимир", Зораном Ајковићем и Есином Лекићем, бившим студентом из програма ,,Србија за Србе из региона''. Уз заједнички закључак да се у наредном периоду анимирају млађи људи, присутни су обишли просторије удружења "Розафа Морача" у чијем саставу се налази библиотека и учионица.

 

Заједно са представницима амбасаде Републике Србије у Тирани, у Фиеру делегација Управе је разговарала са Екремом Дуљевићем председником удружења ,,Јединство". 

 

У Тирани, СД Алексић и конзул Републике Србије у Албанији Теа Ђурић састали су се с комесаром за борбу против дискриминације Робертом Гајдом и његовом заменицом, Брунилдом Менала. У врло конструктивном разговору, саговорници су представили структуру и рад њихових институција. Договорено је интезивирање комуникације и сарадње у погледу унапређења положаја српске националне мањине у Албанији.

 

У наставку службене посете, тим Управе посетио је манастир Арденицу код Фиера у којем се венчао Ђурађ Кастриот Скендербег као и манастир Светог Јована Владимира у којем су похрањене мошти овог великог владара и православног светитеља. 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj