Саопштење - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: Истину о Србији мој отац сазнао од српских писаца из Француске
29.09.2023   
Саопштење

У Паризу је почео Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива, који је, путем видео линка, свечано отворио Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Он је говорио како су српски књижевници у Француској утицали на ширење истине о догађајима из деведесетих.

 

„У време када су Срби бомбардовани осиромашеним уранијумом а Французи лажима о Србији и Србима, мој отац је истину нашао у књигама српских писаца објављених у издавачкој кући „Лаш д'ом (L'Age d’homme)“ коју је водио покојни Владимир Димитријевић. Без дела Комнена Бећировића, Душана Батаковића, Косте Христића и других, истина се не би пробила у Француској и не би било просрпских књижевника попут Патрика Бесона, али ни мој отац не би могао да преноси нашој породици ту истину о Србији. Без тих сазнања можда не бих основао хуманитарну организацију за помоћ Србима с Космета и мој животни пут би био сигурно другачији. Зато сам захвалан српским писцима из дијаспоре који су пробијали медијску блокаду на Западу“, испричао је Гујон.

 

Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива ће окупити око 70 учесника из целог света. Одржава се у цркви Свети Сава у Паризу, од 28. септембра до 2. октобра.

 

Манифестацију су организовали Савез Срба Француске и удружење „Синги Арт – Мондо Култ“, а Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону финансира овај сабор трећи пут.

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj