Саопштење - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Директор Управе разговарао у Београду с градоначелницима Никшића, Берана и председником Скупштине Општине Херцег Нови
14.08.2023   
Саопштење

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас у Београду председнике Општина Никшић и Беране Марка Ковачевића и Вука Тодоровића и председника Скупштине Општине Херцег Нови Ивана Отовића. 

 

Повод за овај сусрет је заједничка реализација Омладинског кампа за преко 200 деце из Црне Горе која су у групама од 50 малишана стигла у главни град Србије из Херцег Новог, Подгорице, Берана и Никшића. 

 

"Драго ми је што смо овим кампом обновили прекинуту традицију, када су се за све ђаке осмаке из Црне Горе организовале екскурзије у Србији и Београду. Захваљујући нашем кампу, та лепа традиција се наставља а деца из ЦГ се упознају и повезују са Србијом. Посебно сам срећан што су са мном данас председници општина Никшић и Беране Марко Ковачевић и Вуко Тодоровић, као и председник Скупштине Општине Херцег Нови Иван Отовић. Овај камп је плод наше одличне сарадње која ће се наставити јер нам је жеља да се кампови за српску децу из региона организују сваке године", изјавио је Гујон након завршеног састанка. 

 

Председник општине Никшић Марко Ковачевић, оценио је да је ова акција прилика да се деца из Црне Горе ближе упознају са Србијом и истакао важност што ближе сарадње Србије и Црне Горе на институционалном нивоу.

 

"Та радост сусрета који се дешава овде у Београду је оно најлепше што ће деца понети назад у Црну Гору. Обнављамо оне односе и везе које смо увек имали, који су између Србије и Црне Горе природни, а поготово између српског народа у Црној Гори и саме Србије", истакао је Ковачевић.

 

Председник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић рекао је да границе између Црне Горе и Србије у њиховим главама и срцима не постоје и да је важно да се ради на неговању веза између српског народа, без обзира где живи. Зато је, како каже, важно да се састајемо и разговарамо о свим темама од заједничког интереса.

 

Председник општине Беране Вуко Тодоровић упутио је позив деци из Србије да посете Црну Гору, уз обећање да ће им бити добри домаћини.

 

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону издвојила је за потребе организовања Омладинских кампова за преко 800 деце из региона 27 милиона динара преко свог годишњег конкурса. 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj