Интервију - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: Поправљамо углед Србије у свету
23.01.2024   
Интервију

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, гостовао је у Јутарњем програму РТС-а, где је говорио о пројектима Срба из дијаспоре који шире меку моћ Србије у свету. Он је навео да Управа сваке године помаже више од 300 пројеката који омогућавају неговање идентитета, културе, традиције, те повезивање с матицом. Као пример лепог начина да Срби представе оно што је најлепше на културном нивоу, Гујон је навео Светосавски бал у Бечу, који се одржава од 1846. године.

 

„На Светосавски бал не долазе само Срби већ и Аустријанци. Ове године, први пут био је аустријски канцелар Нехамер, што показује колики углед Србија има у Аустрији. Ми овакве манифестације подржавамо и финансирамо јер је побољшање нашег имиџа у свету, кроз културну дипломатију, један од циљева рада Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону“, рекао је Гујон.

 

Он истиче хуманитарни карактер Светосавског бала и да је скупљено више од 20.000 евра који ће бити уложени за помоћ деци оболелој од Дауновог синдрома.

 

Управа, каже Гујон, ради на очувању верског и националног идентитета, а Свети Сава ће бити обележен у свим српским допунским школама у свету јер ту деца не уче само језик и граматику већ и историју.

 

„Први пут сам за Светог Саву био у Аустрији пре 3 године. Прошле године био сам у Румунији, а ове идем у Северну Македонију, где је Свети Сава слава читаве српске заједнице“, изјавио је Гујон.

 

Он је рекао да је Управа у претходне две и по године отворила 34 допунске српске школе у свету и да ће ускоро у САД почети с радом у Чикагу, Милвокију и Аризони. Гујон је говорио и о демографском потенцијалу неколико милиона Срба који живе у дијаспори.

 

„Стотине хиљада породица живи у свету и кад би се само један део тих породица вратио у Србију, она би доживела демографски процват. Настојимо да, кроз економски развој, привучемо део дијаспоре који ће схватити да овде могу да живе уз пристојну плату, у добрим условима јер је квалитет живота на високом нивоу, безбедно је, сачували смо традиционалне вредности. Зато Управа развија школе у дијаспори како би деца савладала српски језик јер се родитељи неће вратити у Србију ако њихова деца не могу нормално да наставе школовање“, закључио је Гујон.

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj