Интервију - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: Напад на малолетнике у Вуковару током празника одраз говора мржње
12.01.2024   
Интервију

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је да је напад на групу малолетника на Бадњи дан у Вуковару од стране старијих младића недопустив и додао да је то одраз, пре свега говора, мржње у одређеним круговима, као и нереаговања на то. 

 

Он је за Тањуг рекао да се напади на Србе дешавају углавном када су празници, не само на КиМ, него у читавом региону.

 

"Како је то могуће да младићима од 20 и нешто година смета екавица и да због тога нападну групу деце од 15-16 година? Та деца су добила тешке телесне повреде. Мислим да је то одраз, пре свега, говора мржње који се шири у одређеним круговима у нашем региону и то је одраз нереаговања надлежних органа што се тиче говора мржње. То није сасвим случајно што се десило у Вуковару. Многи су чули кад су ломили таблу на ћириличном писму 2014. године", рекао је Гујон.

 

Он је подсетио да се и прошле године, пре одржавања колоне сећања, у Вуковару догодио напад на српске студенте који су имали београдске, односно српске таблице.

 

"То се дешава и то је одраз тог стања у друштву. У Србији то не видим. Мислим да нико у Србији нема проблема са ијекавицом. И да нико није не само нападнут, него гледан попреко због тога што има другачији изговор, другачији нагласак. Чак и супротно. Начин како се Србија понаша према свима, према свим грађанима Србије, према свима који долазе у Србију, то је прави пример за све у региону и рекао бих чак и у Европи", истакао је он.

 

Гујон је додао да инциденти никоме не иду у прилог и да му није јасно зашто нема више осуда.

 

"Чули смо да су неке амбасаде осудиле то. Нисмо чули ни многе међународне организације, нисмо чули ни многе невладине организације, које су веома бучне кад се деси нешто, на пример у Србији, чак и колико год минорно било, то се чује свугде. Сви преносе то и у западним медијима. Ако се деси нешто велико, ако су Срби жртве, онда о томе као да постоји сагласност да се о томе не говори. Мислим да треба да се говори о томе да се не би то поновило сутра", додао је Гујон. 

 

Он је истакао да је зато важно да се залажемо сви за међусобно поштовање као што то ради Влада Србије и председник Александар Вучић. 

 

Гујон је на питање да ли добија одговор када тражи управо поштовање основних људских постулата од хрватске државе или од званичника у Федерацији БиХ када се пале српске заставе уз повике који позивају на рат рекао да у изјавама сваког званичника Србије видимо огромно поштовање према Босни и Херцеговини, док са друге стране то није исто.

 

"И како год и где год говоримо о Републици Српској, увек сваки званичник, истиче да поштујемо суверенитет и територијални интегритет БиХ. Нажалост, с друге стране, кад званичници Сарајева говоре о Србији, не чујемо то да поштују суверенитет и територијални интегритет Србије, односно да поштују Србију са КиМ. И свако од нас зна да Босна и Херцеговина није признала независност КиМ баш захваљујући Републици Српској", нагласио је он.

 

Што се тиче дана Републике Српске, Гујон је рекао да Срби са друге стране Дрине виде Републику Српску као једини правни оквир који омогућава мир, стабилност и просперитет.

 

"Мислим да је важна ствар да се то очува, то је као прво поштовање мировног међународног споразума, Дејтонског, то је поштовање једног народа, то је залагање за мир и за што боље односе међу народима, како у БиХ, тако и у целом нашем региону", рекао је он.

 

Гујон је нагласио да је интерес Србије да има што тесније, што боље односе са свим Србима у региону. 

 

"Што се тиче наше Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, ми ћемо да наставимо да финансирамо културне пројекте, пројекте које имају за циљ чување језика, идентитета Срба где год да живе. Имали смо у прошлој години преко 330 таквих пројеката који су веома важни за Србе у нашем региону, а такође и у нашој дијаспори. Ми ћемо у току овог месеца да распишемо нови конкурс, да помогнемо школама, да помогнемо културно-уметничким друштвима, да помогнемо такође удружењима која се баве кршењем основних људских права и која пружају такође правну помоћ жртвама напада и говора мржње", нагласио је Гујон.

 

Он је истакао да је кључно да се тамо где је српски идентитет угрожен улаже још више напора да би Срби ту остали.

 

"И зато је подршка Републике Србије не само на финансијском нивоу, не само на пројектном нивоу, већ и на моралном нивоу изузетно важна. Мислим да председник Србије Александар Вучић и Влада Србије су претходних 11 година показали да брину о сваком Србима где год да живе. Нема места у Републици Српској где Србија није уложила у вртић, школу, Дом здравља, Дом културе. Такође, у Федерацији Босне и Херцеговине. Тако да наставићемо и даље. То је добро за Србију у региону, али то је добро и за земље региона, зато што кад  Србија финансира један пројекат, онда заједница јача и онда самим тим и те земље јачају. И кад бисмо сви заједно имали један такав приступ, онда мислим да би балкански регион био много лепше место за све народе који овде живе вековима заједно", нагласио је он. 

 

Извор: Танјуг

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj