Интервију - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Арно Гујон за Танјуг : Циљ конференције у Вашингтону био је представљање ситуације на КиМ званичницима САД
24.10.2023   
Интервију

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је данас да је конференција под називом "Молитва за мир, стабилност и правду" у Вашингтону имала за циљ да се званичницима у САД представи ситуација на КиМ и да се српска дијаспора у Америци уједини.

 

Гујон је за Танјуг рекао да су после конференције која је одржана у Вашингтону 21. октобра, имали састанке са представницима америчког естаблишмента и институција, као и да су постојала два циља - први да се званичницима у САД представи ситуација на КиМ, а други да се окупи српска дијаспора.

 

"Током свих тих разговора приметио сам да они нису превише заинтересовани за историју, али заинтересовани су и за оно што се дешава данас и ми треба то да им представимо, да им представимо како су ранили дечака на Божић, да им покажемо слике и да им објаснимо у каквом терору живе Срби на КиМ и да је то довело до свих проблема које имамо тренутно на КиМ", рекао је Гујон.

 

Истакао је и да су веома важну улогу имали и представници са КиМ који су говорили о свакодневици, не о политици и великим државним питањима него о томе како је могуће да у Косовској Митровици већ неколико месеци немају штампу на српском језику, да постоји несташица лекова, да немају слободу кретања, говора.

 

"Наш амбасадор Марко Ђурић је имао брифинг на енглеском језику за све присутне дипломате у Вашингтону, а било их је преко 40 из других земаља, да из нашег угла представимо оно што се дешава", рекао је Гујон и додао да често сви чују из других извора шта се дешава на КиМ.

 

Додао је да не постоји илузија да ће успети лобирање захваљујући српској дијаспори да у потпуности промене спољну политику САД, али да могу да утичу макар мало на неку одлуку која за Србе на КиМ може значити мир.

 

"Да су војници КФОР-а дошли на север КиМ кад су српски представници у полицији морали због терора да изађу из институција, не бисмо имали сукоба после тога, ситуација би била мирнија, а на такве одлуке можемо да утичемо и то је била наша порука Србима у Америци, да се и они питају и да они имају важну улогу", рекао је Гујон.

 

Када је реч о структури и величини српске дијаспоре у Америци, Гујон каже да је процена да има око милион Срба, односно људи са српским пореклом као и да је било доста младих људи, искусних људи, људи који су активни и у тамошњим политичким странкама и сви они су, према речима Гујона, показали да је Србија на првом месту и да треба сви да се уједине како би постигли резултате.

 

Додао је да је конференција била затвореног типа и да су на њу људи позвани на основу тога шта су постигли, како могу да помогну, да су то људи који су изузетно успешни у Америци и да их је укупно било 120.

 

"Као директор Дијаспоре тамо сам представио начин на који ми можемо да помогнемо удружењима, ми сваке године имамо наш конкурс кроз који финансирамо око 300 пројеката широм света, а важна ствар која постоји је статут и медији, ми можемо да финансирамо такве пројекте, али нажалост, ми у тим областима имамо најмање идеја", рекао је Гујон.

 

Додао је да он из Београда не може да представи ситуацију на КиМ у Америци, наводећи да то морају да ураде људи оданде, због чега и постоје пројекти чији је циљ да финансирају публикације, истраживања, књиге, филмове.

 

"Ово је већ друго окупљање српске дијаспоре у Америци за протеклих шест месеци, а циљ првог окупљања је био да умрежимо постојеће организације које функционишу у Америци, а сад је био циљ да окупимо људе око тог лобирања", рекао је Гујон.

 

Додао је да свако на свом нивоу, сваки државни орган ради све што може и оно што је до њих.

 

"Зато смо желели да укључимо и нашу дијаспору, зато што наша дијаспора може пуно да нам да и да донесе у том погледу. Још једном, то су људи који разумеју не само два језика, већ два менталитета", истакао је Гујон.

 

Додао је да је следећи корак кад буду имали свој конкурс у сарадњи с дијаспором и Србима у региону у фебруару, да имају већ спремне пројекте које ће моћи да подрже.

 

"Америка сад је такође једна земља где треба активно да радимо и зато је председник Србије Александар Вучић послао тамо и човека од поверења са огромним искуством, који је радио осам година као директор канцеларије за КиМ и који може већ да да велики допринос, а помаци мислим да су огромни и видљиви", закључио је Гујон.
 

 

Извор: Танјуг 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj