Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Трајне везе са отаџбином: У посети школи српског језика у Москви
13.01.2023   
ДИЈАСПОРА   ШКОЛЕ   

Школа српског језика „Свети Ђорђе“ у Москви, која је почела са радом прошле године, прешла је под окриље Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије. Ученици који похађају ову школу имају ђачке књижице, а наставници воде дневник. По завршетку школе, њима се издаје диплома са којом даље могу да наставе школовање у Србији.

 

© Sputnik / Николина Тесла

 

За српску школу, према речима координатора Весне Симић, ово је веома велика предност.

 

„Као и у школама у Србији, наши ђаци ће имати праве ђачке књижице, а наставник ће водити дневник. Такође, постојаће наставничко веће и родитељски комитет. По завршетку школе, ђаци добијају диплому са којим могу да наставе школовање у Републици Србији“, објашњава наша саговорница.

 

Отворена после више од две деценије

 

Сама идеја отварања допунске школе српског језика „Свети Ђорђе“ у Москви, према речима Симићеве, потекла је из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на челу са директором Арно Гујоном.

 

„Родитељи деце препознали су добар рад наше школе у континуитету од годину дана. Они изражавају велико задовољство што могу да наставе да доводе своју децу у српску школу“, констатује наша саговорница.

 

Према мишљењу наставнице Татјане Берановић, веома је значајно што је школа српског језика у главном граду Русије поново отворена после више од две деценије.

 

„Школа није радила тридесет година. Захваљујући Републици Србији и Министарству просвете и науке, школа је поново отворена“, објашњава саговорница Спутњика.

 

© Sputnik / Николина Тесла

 

Различити узрасти

 

Школу „Свети Ђорђе“ тренутно похађа 67 деце српских држављана и деце из мешовитих, српско-руских бракова. Настава у овој школи одвија се само недељом, како не би реметила њихове обавезе и похађање редовних школа. Просторију у којој се одвијају часови уступила је српска предузетница у Москви Ранка Балотић Илић.

 

Према речима наставнице, деца су тренутно подељена у три групе, а часови у школи трају по сат и по времена.

 

„Имамо два школска часа по 45 минута. Међутим, правимо малу паузицу од пет до десет минута. Сада, у првој групи, налазе се деца од пет-шест до девет година. Другу групу чине ученици од девет до дванаест година, док је трећа од дванаест до шестнаест година“, објашњава наша саговорница.

 

По закону, према речима наставнице, школа прима децу од шесте до шеснаесте године. Међутим, школу похађају и деца која имају пет година.

 

„Ова деца не могу бити оцењена. Али, ми смо их примили. Нека слушају, учествују. Они су апсолутно једнаки. Нисмо могли да им кажемо „не“. Следеће године, могу да дођу као шестогодишњаци. Ми их полако припремамо“, констатује наставница.

 

Осим деце, у српској школи у Москви, према речима предавача Јелене Лалић, наставу у одвојеној групи похађају и њихови родитељи.

 

„Ова настава је организована када смо видели да родитељи који доводе децу у српску школу имају жељу да науче наш језик. У групи су људи из мешовитих бракова. Има их око петнаестак“, објашњава Лалићева.

 

© Sputnik / Николина Тесла

 

Из љубави према Србији

 

Школу „Свети Ђорђе“ похађају не само деца из мешовитих бракова и њихови родитељи који имају контакт са овом земљом, него и две Рускиње – Анжелика Вершињина и Јелизавета Куњицина које су српски језик заволеле због музике, пријатеља и летовања.

 

Анжелика Вершињина почела је да учи српски језик због српског извођача православне духовне музике Дивне Љубојевић.

 

„Српски језик сам почела да учим пре две године захваљујући Дивни Љубојевић. Она ме је заиста одушевила начином на који пева православну духовну музику. Захваљујући њој, сазнала сам за овако предивну државу као што је Србија. Заволела сам тај народ много“, објашњава наша саговорница.

 

Што се тиче Јелизавете Куњицине, она је почела да учи српски језик од малих ногу.

 

„Обожавала сам да идем на одмор у Црну Гору. Иначе, имам пуно другова у Србији. И то је баш добро! Срби и Руси су браћа, а Косово је Србија!“, каже саговорница Спутњика.

 

Трајне везе са отаџбином

 

Што се тиче предмета, ученици српске школе „Свети Ђорђе“, према речима Берановићеве, изучавају три предмета: српски језик, „Моја отаџбина Србија“ и основе културе српског народа.

 

Циљ учења српског језика у школи „Свети Ђорђе“ јесте да се ученик оспособи да правилно користи српски језик у различитим комуниктивним ситуацијама – у говору и писању примењујући основна граматичка и правописна правила српског књижевног језика, као и неговање љубави према српском језику.

 

Кроз предмет „Моја отаџбина Србија“, ученици упознају основне одлике завичаја из ког воде порекло и државе Србије – данас и у прошлости, како би очували национални и културни идентитет и везу са завичајем и отаџбином.

 

Што се тиче трећег предмета – основе културе српског народа, циљ његовог учења је да ученици развијају свест о националном и културном идентитету кроз лични доживљај, истраживање репрезентативних дела српске културне баштине и одржавање трајних веза са отаџбином.

 

Осим изучавања предмета, деца у школи „Свети Ђорђе“, српски језик уче и кроз дечије песме, цртање и игре.

 

„По програму и плану, за сваки узраст посебно, ради се српска граматика. Са првом групом дуго се бавимо азбуком. Они морају да знају слова. Иако је српско и руско писмо скоро идентично, неки од њих се први пут сусрећи са „ђ“ и „ћ“. Што се тиче деце из мешовитих бракова, чије су мајке Рускиње, они мало мешају „ч“ и „ђ“. Међутим, наши језици су словенски. У суштини, ми не учимо ништа ново. Наша два народа имају много сличности. Деца желе да буду у контакту са српском културом и традицијом. Због тога их родитељи и доводе у школу“, наглашава наставница.

 

На питање због чега школа носи назив „Свети Ђорђе“, Симићева каже да то име није случајно изабрано.

 

„Пошто ми живимо удаљено изван матице, решили смо да наша школа носи име свеца. Осим тога, Свети Ђорђе је заштитни знак града Москве. Такође, у нашој школи јако пуно деце слави овог свеца. И као што знате, у Србији су два главна свеца свети Никола и свети Ђорђе. Сви су били јако одушевљени називом јер у Русији школе носе само бројеве, не називе“, наглашава саговорница Спутњика.

 

Извор: Спутник - 05.12.2022

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj